Nieuws

« Vorige - Volgende »

Positief rapport nazorg schietdrama

17 december 2012 - 19:30  •  reacties

Positief rapport nazorg schietdrama

Alphen aan den Rijn -

'Maar dat vervolgens de richtlijnen die hiervoor in het meest gebruikte handboek zijn opgenomen, niet allemaal goed zijn uitgevoerd', schrijft een onafhankelijke adviescommissie.

De onderzoekers zeggen dat de gemeente al snel met hulp van experts een plan opstelde om de 300 direct betrokkenen nazorg te geven. Ook werd direct 700.000 euro vrijgemaakt. Maar de gemeente schatte de periode dat mensen hulp nodig hadden te kort in. De commissie wijst de gemeente erop dat de effecten van een ramp nog jaren kunnen duren en dat de gevolgen voor betrokkenen ieder moment actueel zijn. Met die kennis had de gemeente de kloof tussen behoefte aan hulp en de bereidheid die te verlenen klein(er) kunnen houden.

Daarnaast heeft de gemeente Alphen het zich zelf moeilijk gemaakt door stellige uitspraken die soms verkeerde verwachtingen wekten bij gedupeerden. De gemeente zou hebben beloofd niet weg te kijken, mensen te hebben klaarstaan die helpen de pijn te dragen en ruimhartig om te gaan met verzoeken. 'Een aantal betrokkenen heeft deze afspraken geïnterpreteerd als zou de gemeente iedere denkbare schade willen vergoeden', staat in het rapport.

Alphenaren die hulp hebben gehad van de gemeente zijn over het algemeen positief over de geboden nazorg. De negatieve reacties komen met name van mensen die geen hulp kregen. De commissie adviseert de gemeente Alphen de renteloze lening aan ondernemers kwijt te schelden, wiens bedrijf inmiddels is beëindigd en hen alsnog een schadevergoeding te geven.

Op de veelbesproken letselschadejuristen, die een groep slachtoffers en nabestaanden van het Ridderhofdrama vertegenwoordigt, wordt veel kritiek geuit.

Lees hier het onderzoeksrapport Over Napijn en Nazorg

Fotograaf: Josh Walet
De Ridderhof.'
De Ridderhof

Winkelcentrum Ridderhof biedt alles wat een winkelcentrum moet bieden.