Nieuws

« Vorige - Volgende »

Politie neemt extra maatregelen om woninginbraken te verminderen

1 mei 2019 - 11:41  •  reacties

Politie neemt extra maatregelen om woninginbraken te verminderen

Alphen aan den Rijn - Toch is het aantal woninginbraken in de eerste vier maanden van 2019 al met 36% gedaald ten opzicht van het eerste kwartaal in 2018. Vorig jaar waren er nog 41 inbraken in gemeente Alphen aan den Rijn, dit jaar waren dat er 29. Acht hiervan waren een poging tot inbraak en heeft de politie kunnen voorkomen. "Het is goed om te zien dat dit aantal nog steeds blijft dalen ten opzicht van voorgaande jaren", vertelt Nieumeijer.

Om het aantal inbraken nog meer te verminderen neemt de politie in samenwerking met de gemeente nog meer maatregelen. Er zal meer worden gecontroleerd op personen met inbrekersgereedschap. Heb je dit bij je, op straat of in bijvoorbeeld de auto, dan krijg je een boete opgelegd van 2500 euro. De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is hiervoor vanaf 1 januari 2019 aangepast. "Iemand die in zijn achterbak gereedschap bij zich heeft en wat een verdachte situatie blijkt te zijn krijgt de boete opgelegd. Dit geldt ook voor iemand die met een rugzak op wordt aangetroffen in een achtertuin met daarin een hamer, tang en schroevendraaier", legt burgemeester Liesbeth Spies uit.

Uiteraard krijgt niet iedere persoon zomaar deze boete opgelegd. Als jij bent wezen klussen en het gereedschap ligt in je auto krijg je natuurlijk niet zo'n boete, legt de politie uit. "We kijken wel echt naar de context", vertelt Nieumeijer. Dit jaar is er één persoon geweest aan wie de boete is opgelegd, deze persoon bleek later bij de top-600 criminelen van Amsterdam te horen. "Deze persoon wilde niet meewerken en is vervolgens ook gegrepen door de politiehond", vertelt Nieumeijer. Dat de politie en de gemeente deze personen liever kwijt dan rijk zijn is wel duidelijk.

Verklaring daling inbraken
Een verklaring voor de aanhoudende daling van het aantal inbraken heeft de politie niet echt. De inbraken worden veelal door lokale daders gepleegd en de politie is steeds vaker bezig met preventie. "Een tijd geleden zijn we begonnen met een familie-aanpak. Je ziet vaak dat broertjes en zusjes van daders ook het foute pad kiezen. Dit proberen we te voorkomen met deze aanpak". Ook zitten er nog een aantal daders vast van eerdere inbraken, dit kan ook een reden zijn van de daling.

Verplaatsing criminaliteit
Het aantal fysieke inbraken vermindert maar het aantal misdrijven via de computer stijgt, dit noemen we ook wel cyber crime. "Als inbreker hoor je er echt niet bij als je alleen nog maar fysieke inbraken pleegt", vertelt Spies.

Fotograaf: Josh Walet