Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wie wil burgemeester worden?

18 juli 2014 - 14:47  •  Paul Uljé  •  reacties

Wie wil burgemeester worden?

Alphen aan den Rijn -

De burgemeester wordt in naam van de Koning door zijn gewestelijke vertegenwoordiger de Commissaris van de Koning benoemd. Hij is als tweetraps afgevaardigde van de Koning belast met het in het binnen 'de wet' houden van het lokale bestuur. Dat blijkt uit zijn functie die zich beperkt tot de openbare orde (w.o. voorheen hoofd van de politie) en de bestuurlijke orde. Voor het laatste is hij bij wet voorzitter van de raad. Omdat (voorheen) het college van wethouders een commissie van raadslieden was, belast met de dagelijkse leiding van de gemeente, werd de burgemeester vanzelf ook daar voorzitter van. Vandaar het college van wethouders & burgemeester. De burgemeester wordt apart genoemd, want hij heeft geen mandaad van de raad en hoeft zich dus ook niet aan de raad te verantwoorden.

Wie de ambitie heeft iets te betekenen voor een gemeente of locale samenleving moet zeker geen burgemeester worden, want dan zet je jezelf buitenspel. Een burgemeester mag zich nergens mee bemoeien behalve wat de gemeenteraad hem wil toestaan. Hij mag alleen voor 'de wet' de boel in de gaten houden. En hij is verplicht bestuurlijke misstanden te rapporteren aan zijn baas, de Commissaris van de Koning.

Dat laatste is op zichzelf al een probleem, zoals we weten van burgemeester De Gelder. Toen die wat zaken met een luchtje aan de kaak stelde keerde de wethouders zich tegen hem en raakte hij zijn baan kwijt. Deze burgemeester vond zelfs de ruimte niet om zijn wettelijke taak te verrichten. Ja, hij mag de gemeente vertegenwoordigen op veeljarige bruiloften, recepties, tegenover Sinterklaas en de Carnavalisten en onderlinge bestuurspartijtjes. Als hij pech (of 'geluk') heeft treft de stad een ramp en kan hij als bindend element de pastoorsfunctie vervullen. Niets echter mag hij, dat het beleid van het locale bestuur betreft.

Wie heeft nu ambitie om niks te mogen doen en zich ondergeschikt te weten aan de macht van de wethouders die (in het duale bestel) geheel onafhankelijk van de gekozen gemeenteraad hun plan trekken? Machiel zal opgelucht zijn dat hij het niet wordt. Overigens is het ooit één keer voorgekomen dat een burgemeester partijloos was: Gerard Rabelink, Schouwen-Duiveland, 9000 inwoners, in 2010 opgeheven. Dus is het niet geheel uitgesloten dat het voor Machiel nog verkeerd uitpakt ook!

Fotograaf: Josh Walet