Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

1500 jongeren zien voorstelling Jihad in Castellum

14 oktober 2016 - 15:39  •  Rianne Hoogeveen  •  reacties

1500 jongeren zien voorstelling Jihad in Castellum

Alphen aan den Rijn - Alle vijf Alphense middelbare scholen bezochten deze voorstelling, die werd mogelijk gemaakt door BOOST. BOOST is een samenwerkingsnetwerk van Castellum, de Bibliotheek Rijn en Venen, Stichting Peuterspeelzaal Alphen aan den Rijn (onderdeel van Junis Kinderopvang), Parkvilla, Participe, Kom Erbij, Sportservice, Streetlive TV en Stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden-Holland.

Humor en drama
In de voorstelling staan drie jongens op het punt om te vertrekken naar Syrië, om te gaan strijden tegen de ongelovigen. Ieder hebben ze daar hun eigen motieven voor. Het publiek volgt de jongens in hun strijd, vechtend voor hun broeders. Maar thuis voelen ze zich niet in hun geboorteland. De voorstelling is opgebouwd uit een balans van humor en drama.

De dialogen zitten vol grappen. Een inventaris is een dier met twee bulten en ham op een broodje een zionistisch complot. De naïeve Reda is de clown van het trio, fysiek sterk gespeeld door Majd Mardo. Ismael, gespeeld door Saman Amini, is de man van het understatement, zijn licht ironische ondertoon verraadt het aankomende onheil. De beheerste Ben, Chems Eddine Amar, ooit fan van de 'Jood' Elvis, representeert met zijn statige lijf het dogma.

Maar het avontuur loopt uit op een drama. Eén van hen komt om in een gevecht. De twee die overblijven, nemen afscheid van elkaar. Ben blijft in Syrië en Ismael gaat naar huis. Hiermee eindigt ook de voorstelling. Ismael heeft heimwee naar het huiselijke Almere, de gevulde wijnbladeren van zijn moeder. Hij deelt dit via een prachtige monoloog met het publiek. 

Actueel
Jihad gaat over actuele thema's: radicalisme, vervreemding, je wel of niet thuis voelen en identiteit. Het daagt het jonge publiek uit tot reflectie op én gesprek over dit gevoelige onderwerp. Tijdens het nagesprek werd er gesproken over ieders persoonlijke innerlijke strijd, ieders eigen Jihad. De antwoorden liepen uiteen van 'mijn diploma halen' tot 'gelukkig zijn'. Hoever ga je? Respect voor je medemens, goed je best doen! Je familie om je heen zijn belangrijke bakens. Bij de vraag of je je thuis voelt, werden heel veel handen opgestoken. 

Fotograaf: Josh Walet
Theater Castellum.'
Theater Castellum

Voor een compleet avondje uit!