Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Krokodillentranen en excuses

26 juli 2012 - 09:59  •  Erik Camman  •  reacties

Krokodillentranen en excuses

Alphen aan den Rijn -

Nu we toch zo vrolijk bezig zijn excuses te maken wil ik ook wel mijn duit in het zakje doen, maar dan voor een besluit waar ik wèl voor verantwoordelijk ben: Ik heb namelijk in juni 2011 ingestemd met het fusievoorstel zonder vooraf te vragen wat deze fusie voor de burgers van onze nieuwe gemeente oplevert. En daarvoor biedt ik alle inwoners van ABR mijn excuses aan. Ik had beter moeten opletten. Ik ging er teveel van uit dat de nieuwe  “excellerende” gemeente tot doel had de burgers te dienen. De beslissingen die we tot nu toe hebben genomen wijzen niet in die richting.

Als ik spreek met onze gemeentebestuurders manen ze mij tot geduld. Ze zijn met veel dingen achter de schermen bezig die straks leiden tot de samenleving die ik voorsta: Een slagvaardige overheid die de burgers faciliteert en vooral niet in de weg loopt. Er is een stuurgroep met werkgroepen en subgroepen waar af en toe raadsleden de legitimatie voor verzorgen, maar er ligt nog geen raadsbesluit voor.

Erger nog: De enige keer dat de klankbordgroep namens de raden zijn tanden laat zien heeft de Machtigste man van Alphen de behoefte om daar een half jaar later zijn excuses voor aan te bieden! Politiek is niet voor bange mensen, Bas! We zien wèl beslissingen van de colleges tot warme plaatsing. Zelf beslissen we dat de belastinginning op de duurste, maar volgens de mondelinge toelichting van de wethouder,  wel op de beste manier gaat plaatsvinden. We winnen weer geen schoonheidsprijs :-( .

Excuses maken is één ding; leren van de fouten die je gemaakt hebt is een tweede. Gelukkig ben ik in de gelegenheid om nog te proberen de koers van het fusieschip te verleggen in de richting van de burgers, waar hij nu schijnbaar ligt in de richting van een eiland waar slechts bestuurders en ambtenaren hun Kokanje vinden. Na de vakantie vergadert de gemeenteraad van Boskoop over de voortgang van de fusie. Het is een goed moment om met elkaar te praten over onze verwachtingen en de eerste resultaten.

Er komt ook nog een “radenconferentie”. Dat zijn gewoonlijk avonden voor stem- en klapvee, maar misschien kunnen wij, volksvertegenwoordigers, ons deze keer vermannen en een positief-kritische discussie met elkaar aan gaan over de uitdagingen die nog voor ons liggen. Immers, als we het genoegzame geronk van onze fusie even wat zachter zetten horen we de crisis in de rest van de wereld. Daar zullen we iets aan moeten doen.

De geluiden die ik uit de drie VVD-fracties hoor zijn bemoedigend: De bezuinigingen moeten de burger zoveel mogelijk ontzien. Het is tijd om te snijden in overheidsvlees. Ik hoop dat we met elkaar genoeg ruggengraat tonen om onze bestuurders daaraan te houden. Niet in de laatste plaats om te voorkomen dat die arme burgemeester van Alphen nog een keer excuses moet maken voor iets waar hij niet over gaat.

Fotograaf: Josh Walet
Bas Eenhoorn.'
Bas Eenhoorn

Verdiende respect met zijn optreden als waarnemend burgemeester na de schietpartij in de Ridderhof.