Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Alphen kleurt groen!

20 september 2012 - 07:44  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Alphen kleurt groen!

Alphen aan den Rijn -

Jarenlang werkte een hele groep Alphenaren belangeloos aan het schoonmaken van het gebied rond de Zegerplas. Vrachtwagens vol troep werd uit het gras, uit de bosjes en uit de rietkragen gehaald. Gewapend met allerlei, door de gemeente beschikbaar gesteld, materiaal togen jong en oud uit om onze leefomgeving te verbeteren. Om na afloop, op kosten van die gemeente, gezellig samen koffie te drinken, en heerlijke 'gemeentetaart' te nuttigen.
Ik herinner me nog heel goed hoe ik zelf, mét wethouder Hoekstra, het hele stuk tussen het meer en het Aarkanaal had schoongemaakt. Ik was nog niet thuis, of ik hoorde dat er 'iets' heel ergs was gebeurd. Iets ergs, dat, maar dát wisten we toen niet, nog lang zou doorspelen in het nog zo onschuldige Alphen aan den Rijn. Tja, áls we niet met die schoonmaakklus bezig waren geweest, was ik op dat moment op De Ridderhof inkopen wezen doen, zoals altijd. Ja, dát zijn de momenten die je niet zo gauw vergeet, en daar hoort dus ook dat schoonmaken rond de Zegerplas bij.

Maar opeens was dat allemaal niet meer nodig, medeburgers, omdat de gemeente dat zelf ging doen. Vanaf dit jaar was er voor de vrijwilligers slechts een rol weggelegd als 'adviseur' om nieuwe ideeën in dit gebied te formuleren.
Hoewel ik ook daarvoor was uitgenodigd, ben ik niet gegaan. Principieel niet, omdat ik vind dat de overheid wel andere dingen kan doen dan succesvol vrijwilligerswerk afbreken. Faciliteren, dát is wat anders, maar initiëren....
Vreemd, waar las ik die laatste gedachte net nog?

Tja, en dan lees ik dat prestigeprojecten als de Maximabrug en het Cultuurhuis mogen blijven bestaan, dat theater Castellum zelfs twee ton extra krijgt, maar dat de gemeente opnieuw een gooi gaat doen naar de positie van 'Groenste gemeente van Nederland'. Via onze bomen gaat dat niet meer, want elk jaar worden daar meer van gerooid, maar omdat de gemeente gaat bezuinigen op groenvoorzieningen, zal er binnen een paar jaar veel gras te zien zijn in onze stad, heeeeeel veel gras. Perkjes worden opgeruimd, ten gunste van gras, graskanten worden niet meer gemaaid, en mogen nu rustig wegen, fiets- en voetpaden overgroeien. Al dat overdadige groen wordt gecompenseerd door te bezuinigen op Kerstbomen. Kerstgevoel moet het afleggen tegen ....., ja waartegen eigenlijk?

Want, beste gemeente, hoe staat het nou met dat schoonhouden van dat Zegerslootgebied? Moet de vrijwilligersclub weer aantreden? En hoe staat dat met al die andere buurtgerichte schoonmaakacties, zoals we die ook hadden aan de Hoefbladstraat? Nog wel gefaciliteerd? Ik vraag het me af. Ik denk dat we ons in Alphen mogen opmaken voor een hoop onprettige verrassingen, de komende jaren, en waarom?

Nou, omdat een ex-wethouder net zoveel bureaus aan de Julianabrug heeft laten ruiken tot hij er één vond dat die brug nog tientallen jaren fit verklaarde, zitten we nu een met enorme kostenpost omdat de Julianabrug op korte termijn compleet vervangen moet worden. Natuurlijk hebben we voor dit soort politieke 'ongelukjes' ons NUON potje van ruim 120 miljoen Euro, maar ja, Maximabrug, Cultuurhuis, 'Westelijke Randweg' en dergelijke zijn weliswaar voor de Alphense bevolking niet zo interessant, maar vormen voor onze politici de 'kers op de appelmoes'. En, goed buiten de pers gehouden, zit de gemeente natuurlijk nog wel met een paar financiële problemen, zoals het debacle rond het Thorbeckeplein en het zwarte gat dat zich eindelijk opent rond zwembad Aquarijn (zie mijn voorgaande blog). Het gemeentelijk vastgoedbeleid van de afgelopen jaren lijkt voor een 'a disaster waiting to happen' te zijn. En dus moeten we jaarlijks één miljoen extra inleveren om die nieuwe brug te betalen. Waardoor zelfs de vrijwilligersprijzen niet meer uitgereikt kunnen worden?

Gelukkig komt er een fusie aan. Dat zou vooral de efficiëntie van het gemeentelijke apparaat bevorderen. Tja, maar in de wetenschap dat alle salariskosten, tot die van de gemeenteraadsleden toe, sterk gaan stijgen, én het besluit dat die fusie geen ambtenaar zijn of haar baan mag kosten, denk ik dat we die efficiëntieslag met grote zákken zout moeten nemen.

Ach, medeburgers, brood en spelen. Want aan de Rijnhaven komt straks, als U het nog altijd gelooft, een prachtig strand. Natuurlijk ligt er allang een strand, in een aanmerkelijk logischer, en prettiger, omgeving aan de Zegerplas, waarvoor de gemeente nu al geen beheer meer kan betalen. Nee, dat Rijnhavenproject is niets anders dan een vlucht vooruit, om de aandacht van de afbraak elders te camoufleren. En als ik dan zie dat de huidige gemeente Boskoop al ELF miljoen nodig heeft voor verkeersprojecten, moet ik toch wel lachen. Als die Gert Dazler écht denkt dat daarvoor wél geld uit Alphen zal komen, is hij toch écht aan het luchtfietsen. Nee, die Boskopers moeten straks gewoon meebetalen aan de Maximabrug, vierbaans breed naar NERGENSHUIZEN.

Fotograaf: Josh Walet