Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

2013

31 december 2012 - 12:12  •  Erik Boerefijn  •  reacties

2013

Alphen aan den Rijn -

Volgens Metro heeft tachtig procent van de Nederlanders van zestien jaar of ouder plannen om vanaf de eerste januari iets he-le-maal anders te gaan doen. Waar ‘stoppen met roken’ altijd de ‘Bohemian Rhapsody’ was onder de goede voornemens, is dat nu ‘zuiniger leven’. Naast het artikel over de goede voornemens, staan wat kopjes van andere nieuwsberichtjes. ‘Man schopt eigen hond dood’, ‘Man doodt echtgenote en daarna zichzelf’ en ‘Roermondse woning volgestouwd met vuurwerk’. Vorige week las ik dat men in het Gelderse Groesbeek een kerststal heeft neergezet, ondanks het feit dat vorig jaar het hoofdje van kindeke Jezus van de poppenromp werd getrokken. Daarom werden Jozef, Maria en de pasgeboren Messias dit jaar gehuisvest in een blauwe - afsluitbare - zeecontainer. Hufterproof…

‘Plofkip’ werd het woord van 2012. Dus niet ‘grensrechtermoord’, ‘schijnverkiezingen’, ‘kindersterfte’, ‘pestsuïcide’ of ‘facebookrel’. Nu vind ik het verschrikkelijk voor die vetgemeste gevederde toekomstige kipnuggets, maar woord van het jaar? Daarom stel ik voor om nu alvast het woord van het jaar 2013 vast te stellen. Mijn topkandidaat is ‘hufterproof’. Een 2013 zonder liegende politici, graaiende bestuurders, pesten, kindermisbruik, hele buurten terroriserende analfabeetjes van Noord-Afrikaanse komaf, bijklussende blanke WAO’ers en over de schreef schrijvende columnisten; onbestaanbaar. Ook volgend jaar zullen mannen doordraaien en hun gezin uitmoorden, helaas. Ook in 2013 zullen we worden geconfronteerd met geweld op voetbalvelden, misstanden in de zorg, ongeneeslijke ziektes, dierenmishandeling en keiharde bezuinigingen.

Maar misschien kunnen we een klein beetje een voorbeeld nemen aan die mensen uit Groesbeek. Die lieten zich niet uit de kerststal slaan door een onthoofd kindeke, maar zetten gewoon ook in 2012 weer een kerststal neer. Weliswaar in een afzichtelijke blauwe stalen container, maar toch. In Rheden werd daarentegen uit voorzorg een twaalf meter hoge kerstboom omgezaagd. Debielen probeerden de boom met vuurwerk in de fik te steken, vandaar. Voor het zevende achtereenvolgende jaar werden ook de lampjes gesloopt; de gemeente was er dus wel klaar mee. In Rheden wonnen de klootzakken. Hufterloos is een illusie, hufterproof lost dat niet op. Alleen maakt dat het de hufters wel een stuk lastiger.

In Alphen zijn geen goede oliebollen te vinden. Die moet je dus zelf bakken. Een groter wordende groep niet-hufters maakt de groep hufters kleiner. Echt. Hoe meer mensen met het verkeer meerijden, hoe minder mensen er met 170 over de linkerbaan kunnen scheuren, zo werkt het toch? Ik wens u een hufterproof, voorspoedig en gezond 2013 met succesvolle goede voornemens. Proost, geniet van die laatste peuk en tot volgend jaar! 

Fotograaf: Josh Walet