Politiek

« Vorige - Volgende »

Goede voornemens

30 december 2011 - 03:15  •  Monique de Vos-Verwaijen  •  reacties

Goede voornemens

Alphen aan den Rijn - Wet maatschappelijke ondersteuning

De gemeenteraad is hier volop mee bezig. Zo vond er recent een WMO-brainstormsessie plaats. De WMO is de wet, die ervoor zorgt dat mensen zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de samenleving. Politici, ambtenaren en WMOraad bespraken met elkaar hoe het beleid nieuwe stijl eruit zou moeten zien. Het was een constructief overleg, waar we verder mee kunnen en u zult hier in 2012 meer over horen!

Burgers in balans

We moeten in ieder geval toe naar een nieuwe balans in verantwoordelijkheden tussen burger en overheid. De VVD focust in dit kader op de kracht van mensen en de samenleving zelf. En hier komen de goede voornemens om de hoek kijken. Want u en ik hebben hier een verantwoordelijkheid. In de ideale samenleving staat niemand buiten spel, mensen bekommeren zich om hun medeburgers en iedereen draagt zijn steentje bij. De samenleving zijn en maken wij allemaal samen! Te beginnen in onze straat en wijk. We leven daar met elkaar, weten wat er beter kan en nodig is. Als het aan de VVD ligt worden mensen weer verantwoordelijk voor hun eigen leefomgeving. Mensen kunnen veel zelf, zijn ook bereid veel zelf te doen. Mensen hebben goede suggesties over wat ze willen met hun buurt, willen hun ideeën vaak nog best zelf uitvoeren ook, iedereen heeft er vervolgens profijt van. De VVD investeert daar liever gemeenschapsgeld in dan in dure professionals.

Maatwerk

Wat de VVD betreft moet de gemeente met de beperktere financiele middelen die er zijn maatwerk leveren, vrijwilligers en mantelzorgers faciliteren. Weg met bureaucratie, luisteren naar de cliënten zelf, samen de goedkoopste, best passende, oplossing vinden. Wat willen we bereiken, wat gaan we doen, wat mag het kosten? Concreet kijken wat er nodig is, doelen stellen en vooral resultaten analyseren, zodat je kunt bijsturen. Alert blijven op verspillingen, die tegengaan en ook hier luisteren naar de mensen zelf! De direct betrokkenen kunnen vaak haarfijn vertellen wat er beter kan, waar overheidsgeld verspild wordt. Daar kan de gemeente haar voordeel mee doen.

Laat ons goede voornemen voor 2012 zijn allemaal ons steentje bij te dragen.

Fotograaf: Josh Walet
Monique de Vos-Verwaijen.'
Monique de Vos-Verwaijen

Raadslid voor de VVD in Boskoop. Opgegroeid in Gouda en daar op het Christelijk Lyceum mijn gymnasiumdiploma gehaald. Vervolgens in Rotterdam rechten gestudeerd en daar ook alle vakken, die te maken hebben met bestuursrecht gevolgd.