Politiek

« Vorige - Volgende »

Alphen geeft voorlopig geen geld aan Leidse ijshal

19 oktober 2018 - 08:18  •  reacties

Alphen geeft voorlopig geen geld aan Leidse ijshal

Alphen aan den Rijn - De gemeente Leiden gaat een ijshal met een 250-meterbaan bouwen. Op verzoek van verschillende ijsverenigingen in de regio, waaronder ook de Alphense, is Leiden bereid om de baan uit te breiden naar 333 meter. Daarvoor vraagt Leiden echter 3,2 miljoen euro van de ijsverenigingen en van de regiogemeenten. Aan Alphen aan den Rijn is een bedrag van 683.000 euro gevraagd.

Wethouder Gert-Jan Schotanus is niet van plan om dit bedrag op tafel te leggen, omdat de schaatssport daarvoor te beperkt is. Hij wordt daarin gesteund door verschillende regiogemeenten die ook 'nee' hebben gezegd. De Alphense gemeenteraad onder aanvoering van de PvdA eiste echter dat het een raadsbesluit wordt en niet een besluit van burgemeester en wethouders.

Uiteindelijk is donderdag 18 oktober door de Alphense gemeenteraad besloten om nu geen geld aan de gemeente Leiden ter beschikking te stellen. Maar, er wordt wel onderzocht op welke wijze een ijshal eventueel wel mogelijk is. Wethouder Schotanus zal Leiden inlichten dat er voorlopig geen Alphense geldelijke bijdrage komt en hij zorgt dat de resultaten van het gevraagde onderzoek uiterlijk in februari 2019 in de gemeenteraad worden besproken.

Scenario's
Aan het besluit gingen verschillende schorsingen vooraf. Er lag een tekst van de PvdA op tafel om het besluit van de wethouder, die in geen geval wilde bijdragen, te wijzigen naar een onderzoek om in december te besluiten hoe dit wel zou kunnen. Er lag ook een motie van Nieuw Elan om in gesprek te gaan met de nieuwe ondernemer om een tijdelijke commerciële 400-meter baan te plaatsen bij het nieuwe indoor wintersportcentrum in De Bijlen.

Oppositie en coalitie sloegen uiteindelijk de handen ineen en kwamen met een compromis. Er worden nu diverse scenario's uitgewerkt, waaronder ook de optie om alsnog een bijdrage aan de ijshal in Leiden te geven.

Fotograaf: Alphens EV