Politiek

« Vorige - Volgende »

Raad tevreden met besteding Alphense inkomsten

2 november 2018 - 13:07  •  reacties

Raad tevreden met besteding Alphense inkomsten

Alphen aan den Rijn - De enige tegenstemmer is de VVD. Zij ziet de programmabegroting 2019 niet zitten. Deze partij pakte het donderdagavond op geheel eigen wijze aan. Er werden zes tekstwijzigingen aangevraagd met de bedoeling om zes onderzoeken naar nieuw beleid niet door te laten gaan. Ondanks de tijd die in de verdediging  van deze voorstellen ging zitten, werden ze allemaal door de gemeenteraad afgestemd.Na de verkiezingen is de fractie van de VVD vrijwel geheel vernieuwd. Daarmee is ook veel parate kennis uit de politiek verdwenen. Een aantal wensen van de VVD, verpakt in moties, blijkt inmiddels bestaand of allang gepland beleid te zijn. "Dat kan niet in februari, want dat is volgende week klaar", zoals wethouder Gert-Jan Schotanus het formuleerde.

Kees van Velzen, wethouder financiën, is ondertussen blij met hoe zijn eerste programmabegroting door de gemeenteraad is ontvangen. Met slechts één partij tegen, is de coalitie erin geslaagd om vrijwel alle partijen op één lijn te krijgen. Hoewel soms schoorvoetend. "Er staan zaken in waar ik het niet mee eens ben, maar veel plannen in deze begroting  moeten gewoon", aldus Ank de Groot (RGL).
De wethouders gaan nu vaart maken met de geplande onderzoeken en rapportages. Van Velzen wil in het voorjaar komen met keuzes en voorstellen die uit de resultaten voortvloeien. "Daarbij is ook een rol weggelegd voor insprekende inwoners, dorpsraden en verenigingen."

Alphen aan den Rijn is een van de rijkste gemeenten in de regio, zo meldt Van Velzen. "Ook een rijke gemeente moet keuzes maken, anders blijven we financieel niet gezond. Wij sparen nog steeds, maar we moeten ons wel voorbereiden op mindere tijden. In het voorjaar voeren we de discussie waar we ons geld aan uit willen geven."

Fotograaf: Alphens EV