Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Alphen Groen

9 maart 2012 - 13:18  •  Kees van Velzen  •  reacties

Alphen Groen

Alphen aan den Rijn -

De beleidsdoelstelling van Alphen is (nog) meer groen. Dat is een uitdaging, want je kan niet zo maar overal van alles planten. Er komt ook wel eens een vraag langs of ergens een boom of een hele rij bomen weg mag. Soms is dat ook nodig, elke boomsoort heeft een levensduur, die door minder optimale omstandigheden (bijvoorbeeld weinig ruimte) soms korter is dan normaal.Vooral de veiligheid is een punt van afweging, maar ook weg- of rioleringswerkzaamheden luiden soms het einde in van een boom. Ook boomziektes eisen hun tol. Eén van de meest bekende is de kastanjeziekte (esculaap) die de oorzaak is dat veel kastanjes doodbloeden (o.a. Paradijslaan). Het duurt soms een paar jaar, maar dan moeten ze weg.Regel is dat overal waar een boom sneuvelt er een terugkomt. We kijken dan goed naar de boomsoort, of die passend is. Ook streven we naar nog meer diversiteit, want door te veel van één soort ben je kwetsbaar als ziektes toeslaan. Verder zoeken we ook naar plekken waar nieuwe aanplant kan worden gerealiseerd. Een mooie plek is de geluidswal N11. Ook voor het stadhuis, op de Wallenbergplein komen bomen.

Vrijwilligers
Toch is meer groen en meer bomen niet alles. Beter groen is nog belangrijker. Aanplant wordt altijd gevolgd door zorg en beheer. Dat kost veel geld. De komende jaren moet er nogal wat beplanting worden vervangen, omdat die niet meer voldoet. De budgetten zullen in de eerste plaats daarvoor worden benut. Gelukkig zijn veel mensen bereid om aan die verzorging bij te dragen. Dat helpt enorm. Bijna 3000 vrijwilligers helpen de openbare ruimte op orde te houden.Dat is uniek en stelt ons in staat veel meer te doen aan groen dan andere gemeenten. Alphen “Groene stad” heeft de dimensie van duurzaam, van groene energie. In CDA termen: goed rentmeesterschap. Ook op dat gebied staat nog veel te doen. Veel mensen investeren in groene energie, in zonnecollectoren en willen meedoen aan een beter milieu. De meeste mensen gaan zover nog niet. Je hoort wel eens de vraag of de gemeenten dat kunnen stimuleren, bijvoorbeeld door elk huishouden bij de aanschaf van enkele zonnecollectoren een eenmalige premie te geven. Dat onderzoeken lijkt me zinvol.

Duurzaam
De gemeente zelf doet ook aan duurzaamheid. We hebben diverse voertuigen op elektrisch of hybride rijden.Tevens wordt er een nieuw afvalbrengstation gebouwd, het Ecopark Steekterpoort, waar we maximaal inzetten op scheiden van afvalstromen, op hergebruik en op milieueducatie. Eind vorig jaar zijn we begonnen met de gescheiden inzameling van plasticafval in twee wijken. De komende tijd gaan we dat in alle andere wijken doen als de ondergrondse afvalbakken (metro’s) zijn geplaatst. Afvalscheiding loont, want zowel papier als plastic heeft een opbrengstwaarde, terwijl restafval, waar nu nog erg veel papier en plastic in zit, dik geld kost. Met andere woorden: als we goed scheiden, als iedereen meedoet, betekent het dat we per huishouden, per jaar tientallen euro’s minder hoeven te betalen! Zeker nu alles duurder wordt is dat een opsteker. Er komt een publiciteitscampagne van de gemeente om iedereen hiertoe op te roepen. Waarmee ik maar wil aangeven dat we op deze manier ook zelf kosten kunnen besparen.

 

 

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij