Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Koppen of inhoud?

9 maart 2012 - 13:11  •  René Vrugt  •  reacties

Koppen of inhoud?

Alphen aan den Rijn -

Die vraag leek op voorhand centraal te staan bij het raadsdebat over de Koningin Julianabrug op 1 maart jl. Twee knappe koppen - de professoren Ten Heuvelhof en Bijlaard - hadden een helder rapport gemaakt over de jarenlange onderhoudsgeschiedenis van deze brug. Zij constateren dat er het nodige loos was met dat onderhoud, vooral met de inspecties door bedrijven maar ook met het toezicht vanuit de gemeente. Zowel ambtelijk als bestuurlijk heeft men steken laten vallen. Dat kan en moet beter. Beide professoren gaan in op de organisatiecultuur en de werkwijze van de gemeente als opdrachtgever.Naar aanleiding van hun rapport heeft de CDA fractie een lans gebroken voor behoud van voldoende kennis en kunde binnen het ambtelijk apparaat. Natuurlijk kan een gemeente niet anders werken dan door veel taken in de uitvoering op te dragen. Anders ontstaat er immers een veel te grote gemeentelijke organisatie en dat willen we ook niet. Maar als er op vitale onderdelen van de gemeentelijke taken sprake is van uitbesteding moet dat wel verantwoord zijn. De gemeente is en blijft immers verantwoordelijk voor het functioneren en de veiligheid van bruggen, viaducten, wegen en andere publieke infrastructuur. Als CDA bepleiten we om deze kennis te bundelen met die van andere gemeenten en die van de provincie.

Niet in een nieuwe organisatie maar wel in termen van sharing en pooling. Terecht gaat de provincie voortaan op verzoek van de gemeente de inspecties uitvoeren en de beheergegevens bewaren zodat er een actueel en accuraat databestand is. Momenteel is er geen institutioneel geheugen en zijn we heel kwetsbaar als ambtenaren met veel kennis de organisatie verlaten. Overigens is dit geen specifiek Alphens vraagstuk maar speelt dit bij alle overheden.

Op verzoek gaan B&W op korte termijn met de raad in debat over het zogeheten procesregiemodel waarin veel verantwoordelijkheid ligt bij marktpartijen die taken van de gemeente uitvoeren. Waar nodig zullen we hierin moeten corrigeren want Alphense burgers moeten te allen tijde hun gemeente kunnen vertrouwen. In het debat van 1 maart waren er helaas ook partijen zoals de SP die op beschamende wijze trachtten om de voormalig wethouder verder te beschadigen. Gelukkig ging de overgrote meerderheid van de raad daar niet in mee en werd het een debat over inhoud. Stevige inhoud wel te verstaan.

Er ligt een grote opgave om de cultuur in het gemeentelijk apparaat verder open en transparant te maken. Na het eerdere Bing rapport over antikraak wonen is er een 2e wake up call gekomen voor het gemeentebestuur om actief en zichtbaar te werken aan een broodnodige cultuurverandering. Het perspectief van een nieuw groter Alphen aan den Rijn na herindeling met meer dan 100.000 inwoners versterkt de noodzaak hiervan, en snel ook!

 

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij