Nieuws - VVD

« Vorige - Volgende »

Fractieupdate: Raadscyclus November

15 december 2015 - 15:56  •  VVD Alphen aan den Rijn  •  reacties

Fractieupdate: Raadscyclus November

Alphen aan den Rijn - Inkleuring kaders Zegerplas Doel van de eerder dit jaar door de raad vastgestelde kaders is om enerzijds ruimte te geven voor meer initiatieven rondom de plas maar er anderzijds ook voor te zorgen dat het allemaal niet te gek wordt met de overlast voor omwonenden en dat het voor een ieder een leuk gebied blijft om te recreëren. Populair gezegd: ‘geen kermis’! Met de door het college voorgestelde kaders kan de VVD fractie goed uit de voeten. Onderwerp van gesprek was wel de keuze voor een van de twee initiatieven. Er zijn twee plannen ingediend voor een nieuwe recreatievoorziening. Een aan de Zuidkant door de ondernemers van Wet ’n Wild en een aan de Noordkant door de Alphense ondernemer John Vermeer. In principe heeft de VVD een voorkeur voor de locatie aan de zuidkant. Dit mede op basis va het draagvlak onder de Alphenaren. Wij vonden het echter te vroeg om nu al een definitieve keuze te maken. De VVD heeft daarom voorgesteld beide plannen uit te werken en hierover later in de gemeenteraad te beslissen. Hiervoor hebben wij een amendement ingediend dat met een zeer grote meerderheid is aangenomen!

Voorbereidingsbesluit Windmolens
Deze maand stond er een voorbereidingsbesluit “mogelijk maken windmolens Steekterpoort" op de agenda.  De VVD in Alphen vindt al lange tijd dat er langs de N11 in het Groene Hart genoeg windmolens staan. De VVD is voor het opwekken van ‘groene energie’ en het halen van de quota,  maar doet dat liever zonder horizonvervuiling, dus voorkeur gaat dan ook uit naar bijvoorbeeld zonne-energie. Om deze reden stelde de VVD het voorbereidingsbesluit ter discussie. Na een schorsing bleken de meeste fracties het met de VVD eens te zijn. Deze discussie wordt begin volgend jaar vervolgd.

Peuterspeelzalen
Veel commotie rond de peuterspeelzalen afgelopen maand. Junis kinderopvang waaronder de 3 stichtingen peuterspeelzalen Alphen, Boskoop en Rijnwoude vallen, had ontslagvergunning aangevraagd voor alle leidsters uit Boskoop en Rijnwoude! Volle publieke tribune en veel verontwaardiging. De VVD-fractie trok zich het lot van de leidsters aan en stelde hierover raadsvragen. Wat was het geval. Zoals bekend heeft de gemeente een aantal maatschappelijke taken via tenders aanbesteed. Het consortium Boost! heeft de tender gewonnen voor het onderdeel Jeugd 0-12 jaar. Hieronder valt de VVE (voor -en vroegschoolse educatie voor kinderen met een achterstand). Voor het peuterspeelzaalwerk aan de overige peuters geeft de gemeente vanaf 1 januari 2016 geen subsidie meer, omdat peuterspeelzaalwerk vanaf die datum onder de nieuwe wet op de kinderopvang gaat vallen, waardoor de financiering anders geregeld wordt. In plaats van gemeentelijke subsidie volgt het geld het kind. Tweeverdieners kunnen een toeslag krijgen van de belastingdienst en eenverdieners met een inkomen tot 34000 euro komen in aanmerking voor een toeslag van de gemeente. Junis had alleen met de Stichting peuterspeelzalen Alphen meegedaan aan de tender en was van plan de twee andere stichtingen te liquideren. Argument was dat na 1 januari minder ouders hun kinderen zouden aanmelden, waardoor ontslagen onvermijdelijk zouden zijn.

De VVD heeft zich sterk ingezet voor de met ontslag bedreigde leidsters uit de kernen. Voor ons lag de situatie glashelder. De tenderprocedure was prima verlopen, de gemeente gaat over wat we geregeld willen hebben en de organisaties over hoe ze dat willen gaan bereiken en het is een groot goed dat een organisatie zèlf gaat over de eigen bedrijfsvoering. Maar omdat deze ontstane situatie wèl voortvloeide uit het nieuwe gemeentelijk beleid vonden wij dat er een taak voor de wethouder lag om bij Junis sterk aan te dringen op een nette en zorgvuldige omgang met al haar personeel. Geen gegoochel met stichtingen en schijnconstructies, maar gewoon afwachten hoe de situatie zich in de praktijk ontwikkelt. Als er na januari daadwerkelijk veel minder peuters blijken te zijn aangemeld dan is het vroeg genoeg om te gaan saneren, maar dan gewoon evenredig verdeeld over al het Junis-personeel. De wethouder nam de handschoen op en organiseerde een avond waar ouders, personeel en gemeenteraadsleden uitgebreid zijn geïnformeerd en al hun vragen konden stellen.

Inmiddels heeft het UWV de ontslagvergunningaanvragen afgewezen, Junis vraagt om een reddingsplan en we praten er verder over in de commissievergadering in december. Wat de VVD betreft staat 1 ding voorop, in Nederland hebben we leerplicht vanaf 4 jaar. Het is de verantwoordelijkheid van ouders om geld te investeren in de ontwikkeling van hun kinderen voor deze leeftijd en te kiezen voor de peuterspeelzaal en het is aan de samenleving zelf om initiatieven te ontwikkelen, die ook economisch rendabel zijn zoals dat bijvoorbeeld in Benthuizen gebeurd. Hier gaan de met ontslag bedreigde juffen zelf verder in een eigen gevonden ruimte: de kantine van de voetbalclub. Ook in Boskoop volgen er initiatieven waar andere aanbieders zoals het Tuinhuis peuterspeelzaalwerk gaan aanbieden. De VVD vindt dit een goede zaak en juicht deze ontwikkelingen toe. De maatschappij regelt het zelf!

De VVD signaleert wel een breder probleem. Tweeverdieners en eenverdieners met een inkomen tot 34000 euro komen in aanmerking voor een bijdrage in de kosten, hetzij via de belastingdienst, hetzij van de gemeente. De groep die net iets meer dan 34000 euro verdient is de groep waar iedere keer de klappen vallen. Het betreft hier werkende mensen die gestapeld iedere keer net niet in aanmerking komen voor allerlei toeslagen, vergoedingen en bijdragen, waardoor ze het slachtoffer worden van de armoedeval. De VVD kan zich voorstellen dat de situatie van deze groep eens tegen het licht wordt gehouden en via maatwerk naar een oplossing wordt gezocht.

Met vriendelijke groet,

De VVD Fractie Alphen

Fotograaf: Josh Walet
VVD.'
VVD

Politieke partij