Nieuws

« Vorige - Volgende »

Vluchtelingen trekken met voorstelling door het land

24 februari 2016 - 10:46  •  reacties

Vluchtelingen trekken met voorstelling door het land

Alphen aan den Rijn -

Alphense vrijwilligers hebben de stichting Fada Theatre opgericht, met als doel de negen Syrische acteurs en hun crewleden te begeleiden op hun nieuwe reis: langs de Nederlandse theaters. De komende weken zijn al voorstellingen geboekt in Bodegraven, Rotterdam en Utrecht.

Ahmad al-Herafi en Ramez Basheer, beide gelauwerd acteur in Syrië, ontmoetten elkaar op hun vlucht uit Syrië in Turkije. Samen legden zij de rest van de reis af en kwamen uiteindelijk terecht in de noodopvang in Alphen aan den Rijn. Daar namen zij, na de zelfmoord van een medebewoner, het initiatief de verhalen van hun lotgenoten te verwerken tot een toneelstuk om een positieve bijdrage te leveren aan het beeld dat over vluchtelingen bestaat. "Wij zijn mensen met verhalen en dromen. We willen alleen maar een veilig bestaan, voor onszelf en onze gezinnen", vertelt Ahmad Al-Herafi. Samen met Ramez Basheer, nog zeven amateur-acteurs en enkele crewleden maakte hij het indrukwekkende 'Talent op de Vlucht'. De acteurs lieten drie keer een uitverkochte zaal achter met bezoekers die zochten naar woorden om te vertellen wat ze hadden gezien. Nu reist de voorstelling verder, naar theaters in andere plaatsen, en heeft de groep een naam: Fada Theatre.

Voorstelling
'Talent op de vlucht' is een bijzondere voorstelling waarin de dramatische verhalen van negen Syrische vluchtelingen worden verteld. De spelers leven samen met circa 1100 anderen in de noodopvang in de gevangenis van Alphen aan den Rijn. Elk mens daar heeft zijn eigen verhaal. Negen daarvan zijn verwerkt in 'Talent op de vlucht'. De voorstelling is in het Arabisch; de Nederlandse toehoorder verstaat dan ook geen woord. Maar dankzij het intensieve spel van de acteurs, komen de dramatische scènes tot leven.

Na afloop lichten de acteurs met behulp van een tolk de verhalen toe en kan het publiek vragen stellen. In de foyer is er daarna gelegenheid om persoonlijk met de acteurs te praten.

Speellijst
In februari zijn twee voorstellingen te zien in het Evertshuis in Bodegraven. Op woensdag 2 maart speelt 'Talent op de Vlucht' in het Rotterdamse Wijktheater en op 5 maart in Zimihc Theater Zuilen in Utrecht. De belangstelling voor nog meer boekingen in het land is groot.

Op de website www.fadatheatre.com en op www.facebook.com/Fada-Theatre worden het laatste nieuws, foto's en de speellijst gedeeld. 

Fotograaf: Josh Walet