Nieuws

« Vorige - Volgende »

Alphoto jubileert met expositie en workshops

23 november 2016 - 12:57  •  Henk Langerak  •  reacties

Alphoto jubileert met expositie en workshops

Alphen aan den Rijn - De expositie in de bovenfoyer van het theater is van 3 december tot en met 18 januari dagelijks te bezoeken van 11.00 tot 21.00 uur. Ruim 30 leden van Alphoto laten daar hun beste werk zien. De expositie omvat een rijk scala aan genres van fotografie, zoals landschapsfoto's, macro, abstracte foto's, dieren, portretten, straatbeelden, natuur etc.

De officiële opening wordt op 10 december 's middags om 16.00 uur verricht door wethouder Kees van Velzen (cultuur).

Eerder op die dag worden er in Castellum twee gratis toegankelijke workshops gegeven. Om 11.00 uur geeft Fons Bitter inzicht in het maken van Impressiograpics. Dat zijn beelden die met lange sluitertijden uit de hand zijn genomen met als doel een impressionistische sfeer te creëren, zoals in het werk van schilders als Monet, Renoir, Cézanne. Fons Bitter kiest hiervoor herkenbare beelden uit het dagelijks leven. In de digitale nabewerking verwijdert hij in zijn ogen onnodige beeldinformatie om daarmee het impressionistische idee verder te versterken.

Johan Elzenga, auteur van diverse fotoboeken, geeft om 14.30 uur een workshop over compositie in landschapsfotografie. Hij gaat in op de verschillende compositieregels, en hoe je die kunt toepassen op landschapsfoto's. Maar hij geeft ook aan wanneer je die regels beter een beetje losjes kunt interpreteren. Ook het gebruik van scherptediepte en het gebruik van het bestaande licht komt aan de orde, want ook daarmee bepaal je het effect van een landschapsfoto. We zien hoe je de foto opbouwt via het zorgvuldig plaatsen van de belangrijke elementen in de foto.

Fotoclub Alphoto is in 1976 opgericht met als doel 'de fotografie in de ruimste zin des woords te bevorderen'. De Vereniging werd 'aangegaan' voor een tijdsduur van 29 jaar en 11 maanden. Alphoto bestaat dus nu al 10 jaar langer. 

Alphoto is een bloeiende vereniging met rond de 40 leden. Die komen eens in de veertien dagen bijeen in zalencomplex Swaenswijk, waar men elkaars foto's bekijkt en bespreekt. Diverse werkgroepen gaan enkele malen per jaar gezamenlijk op stap en tonen daarna een selectie van hun foto's op de clubavonden, waar ook thema-avonden worden gehouden, sprekers over foto-onderwerpen worden uitgenodigd en enkele keren per jaar een foto-café wordt gehouden waarin de leden elkaar in een losse sfeer ontmoeten.

Fotograaf: Josh Walet