Nieuws

« Vorige - Volgende »

CSG Groene Hart en Wellantcollege bij 1250e voorstelling Soldaat van Oranje

3 juli 2014 - 09:03  •  TekstBuis  •  reacties

CSG Groene Hart en Wellantcollege bij 1250e voorstelling Soldaat van Oranje

Alphen aan den Rijn -

Prangende keuzes
Het verhaal van Soldaat van Oranje vertelt hoe hoofdpersoon Erik Hazelhoff Roelfzema aan het begin van de Tweede Wereldoorlog zijn oorspronkelijk rimpelloze studentenleven eerst als Engelandvaarder inruilt voor een onzekere toekomst in het verzet om daarna als piloot bij de Royal Air Force te belanden. Aan het einde van de oorlog is hij adjudant in dienst van Koningin Wilhelmina, de toenmalige Nederlandse vorstin. Tijdens de oorlogsjaren draait het voortdurend om thema's als vriendschap, loyaliteit en zelfopoffering. Maar Soldaat van Oranje maakt vooral duidelijk dat bijzondere omstandigheden dwingen tot prangende keuzes.

Fiet fieuw
De musical Soldaat van Oranje in TheaterHangaar is een ervaring op zich. Dat komt onder meer door het totaaltheater, waarbij historische beelden, bewegende decors, een draaiende theaterzaal en de doordachte techniek de zintuiglijke beleving in praktische zin aanmerkelijk versterken. De jubileumvoorstelling was tot de laatste van 1100 stoelen bezet. En ronduit opvallend: de middelbare scholieren waren muisstil tijdens de opvoering, behalve wanneer enkele pikante scènes - logischerwijs - door een massaal 'fiet fieuw' werden ondersteund. Aangrijpende acteerprestaties werden met spontaan applaus beloond. De drie open doekjes na de slotscène spraken boekdelen.

Eigen richting
Soldaat van Oranje liet bij de leerlingen van de Alphense scholen uiteenlopende emoties achter. "Zonder meer indrukwekkend, vanuit meerdere perspectieven", vond CSG Groene Hart leerlinge Rosalie de Graaf na afloop. "De techniek was fantastisch", meende schoolgenote Kim Zwaan. "En het verhaal? Vechten en vertrouwen. Daar ging het volgens mij om." Dannique Pasterkamp van het Wellantcollege haalde een ander deel van de onderliggende boodschap in de productie naar boven. "Voor mij ging het om het maken van keuzes. En dat je daar lef voor nodig hebt." Klasgenote Nathalie van Winkel zat na de ruim 3 uur durende voorstelling nog helemaal in het verhaal, maar wist toch de kern te raken. "Ik had het gevoel dat het mijn eigen gevecht was. Uiteindelijk gaat het erom dat je je eigen richting kiest."

Klasgenoten Nathalie van Winkel (links) en Dannique Pasterkamp van het Wellantcollege

Fotograaf: Josh Walet