Nieuws

« Vorige - Volgende »

Cheque van één miljoen van Kiwanis voor UNICEF

18 september 2016 - 10:52  •  reacties

Cheque van één miljoen van Kiwanis voor UNICEF

Alphen aan den Rijn - De bijdrage, het resultaat van vijf jaar lang inzamelingsacties, is specifiek bestemd voor het tegengaan van neonatale tetanus. Met vaccinaties en voorlichting is deze voor moeders en pasgeboren baby’s levensgevaarlijke ziekte effectief te bestrijden. De cheque wordt overhandigd tijdens de jaarvergadering van Kiwanis in Archeon in Alphen aan de Rijn, waarbij ook burgemeester Liesbeth Spies aanwezig is.

"Mede dankzij Kiwanis heeft UNICEF miljoenen vrouwen kunnen inenten tegen tetanus en dat zijn mooie resultaten", vertelt Monique van de Ven, die als ambassadeur voor UNICEF veel gezondheidswerk in ontwikkelingslanden zag. "De afgelopen vijf jaar is de ziekte fors teruggedrongen en is babysterfte door tetanus enorm afgenomen. Kiwanis heeft daar een grote bijdrage aan geleverd. Dat vind ik fantastisch!"

De tetanusbacterie is met name gevaarlijk als vrouwen in onhygiënische omstandigheden bevallen. Daarom worden vooral vrouwen en pasgeboren baby’s ziek in arme gebieden, waar de gezondheidszorg slecht is en het onderwijsniveau laag.​ Elk jaar overlijden nog 49.000 baby’s aan de gevolgen van tetanus. Ook sterven elk jaar duizenden vrouwen aan de zeer besmettelijke ziekte. Hygiënischer bevallen en het op de juiste manier verzorgen van de navelstreng zijn belangrijk om besmetting tegen te gaan, leren UNICEF-voorlichters zwangere vrouwen. Daarnaast worden speciale vaccinatierondes gehouden in gebieden waar vrouwen en baby’s een hoog risico lopen. Een grote uitdaging is het koel houden van de vaccins, maar dankzij door UNICEF gefinancierde innovaties is het sinds kort mogelijk om het middel enige tijd buiten de koeling te bewaren.

"Alle leden van Kiwanis hebben enorm hun best gedaan om zoveel mogelijk geld op te halen voor de aanpak van tetanus. Een wijnproeverij, sponsorlopen, concerten, een fietstocht naar Thailand en er is zelfs een kookboek gepubliceerd", zegt Gert van Lieshout, voorzitter van de Kiwanis-werkgroep Stop Tetanus trots. "Mooi om te zien dat daar, dankzij de brede aanpak van UNICEF, zoveel resultaat mee wordt behaald."

Fotograaf: Josh Walet