Nieuws

« Vorige - Volgende »

Opening archeologiedagen in Archeologiehuis

14 oktober 2017 - 12:10  •  reacties

Opening archeologiedagen in Archeologiehuis

Alphen aan den Rijn - Tijdens de opening draaide het allemaal om de herinrichting van het Archeologiehuis. Het nieuwe pronkstuk is de reconstructie van een man uit de bronstijd. De vaste opstelling is opnieuw ingericht en de collectie is aangevuld met nieuwe stukken. Er is een nieuwe wisselexpositie: Uit de schatkamer van Zuid-Holland. Hier zijn kleine metalen voorwerpen te zien zoals bijvoorbeeld een pelgrimsinsigne en sieraden.De Nationale Archeologiedagen zijn van 13 tot en met 15 oktober in heel Nederland.

Romeinen
Aan de Romeinse geschiedenis van de provincie wordt aandacht geschonken met een Limespaspoort en een schoolplaat. Het thema is in beide gevallen de Romeinse grens die tweeduizend jaar geleden langs de rivier de Oude Rijn liep. Op de schoolplaat zijn een Romeins fort, een castellum, en een Romeins dorp, een vicus, afgebeeld met de rivier en schepen op de achtergrond.

Bronstijd
Het nieuwe  pronkstuk in de collectie van het Archeologiehuis is de reconstructie van het hoofd van een van de mensen uit het Graf van Wassenaar. Dit graf uit de vaderlandse bronstijd is als een geheel opgegraven en is het middelpunt van de collectie. Uit de mannen, vrouwen en kinderen is er een gekozen waarvan het gezicht met de nieuwste forensische technieken is gereconstrueerd.  

Archeologiehuis
Het Archeologiehuis is het hoofdkwartier van Erfgoedhuis Zuid-Holland. Het is in feite een showroom met in Zuid-Holland opgegraven artefacten. De complete collectie ligt in het Provinciaal Depot en in verschillende musea, zoals het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Fotograaf: Eveline Verhoeve