Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

VVD waar is jullie eerlijke rechtse geluid?

25 januari 2012 - 09:49  •  Herbert K. Blom  •  reacties

VVD waar is jullie eerlijke rechtse geluid?

Alphen aan den Rijn -

Nu moet u ik er eerst wat bij vertellen. Boele is altijd betrokken geweest bij D66. Een vreemde en vage partij die ooit is voortgekomen uit mijn eigen VVD.  Ontevreden mensen, die eigenlijk graag net zo rijk en welvarend hadden willen zijn als onze leden met oud geld of met een winstgevende onderneming, maar zelf nooit verder zijn gekomen dan leraar,  arts of ambtenaar. Die jaloersheid weten ze aardig te verbergen door over alles heel intellectueel en sociaal te doen en vooral netjes te praten. Maar pas op! Ook bij hun geldt: eigen belang eerst.

Wij van de VVD zijn duidelijk. Je hebt de rijkere klasse aan de ene kant en de werknemers aan de andere kant. Wij accepteren dat, maar we respecteren elkaar en samen zorgen wij Nederland BV blijft draaien. 

Hoe anders is het met de Boelen Staals van deze wereld. Zij kennen de werkende klasse helemaal niet. Hebben zij ooit iemand in dienst gehad?  Natuurlijk niet: ze hebben geen onderneming en hebben geen verantwoordelijkheid voor werknemers met hun gezin, huis en hypotheek. Vrijwel zonder uitzondering hebben zij een beter betaalde baan bij de (semi-)overheid zonder enig risico. Voormannen zoals Staal hebben ook nog de nodige bijbaantjes. Adviseur hier, commissaris daar. Beperking van hypotheekrenteaftrek deert hun niet.  Hun salarisschaal voorziet wel in automatische compensatie.

Nee als meneer Boele Staal iets roept dan heeft hij een bijbedoeling, net als al zijn andere partijgenoten. Staal verdedigt de bankiers. Die hebben gewoon tegenwoordig te maken met “Basel”.  Dat is een richtlijn, waarbij ze de bestaande hypotheken moeten afwaarderen. Ook die op een gewone doorzonwoning, waar niks mee aan de hand is. Dat levert problemen op voor hun balanspositie en daarom gaat Boele op de TV deftig staan blazen. 

Ook in Alphen hebben we een D66. Oud-burgemeester Nico-bijbaantjes-Schoof is er lid van. Ik ga daar verder niet op in, net zo min als op de raadsleden van deze partij. Dat zou niet chique zijn, maar zoekt u zelf maar eens op internet en kijkt u eens welke belangen zij hebben.

Helaas echter is het met onze lokale VVD niet veel beter gesteld. Onze afdeling bestaat voor een groot deel ook uit wethouders, artsen, managers en ambtenaren. Het is de prijs die we voor electoraal succes moeten betalen.  Zouden we niet beter af zijn met wat minder zetels in de raad, maar met wat meer inhoud?

Regelmatig vraag ik me af waar het eerlijke ouderwetse rechtse geluid is gebleven. Met de steun aan een links cultuurhuis aan stakingen, met ex-wethouders en hun riante wachtgeldregelingen (zoals mijn neef Robert) en gebrek aan voortvarendheid bij wegenaanleg, lijken ze in Alphen meer op Boele Staal dan op grootheden als Hans Wiegel, Haya van Someren en Frits Bolkestein. Het lijkt D66 wel!

Herbert K. Blom

Fotograaf: Josh Walet
Herbert K. Blom.'
Herbert K. Blom

Jurist en voorzitter van de Kon. Ned. Bond tot behoud van Erfgoed. Van 1988 tot 1992 lid van de 1e Kamer der Staten Generaal voor de VVD.