Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Zijn de politieke partijen wel eerlijk?

2 maart 2018 - 15:24  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Zijn de politieke partijen wel eerlijk?

Alphen aan den Rijn - Ons wordt wijsgemaakt, dat we gaan stemmen voor een gemeenteraad, die ons 4 jaar lang gaat vertegenwoordigen en dat onze stem er 4 jaar lang toe doet. Laat ik het voorzichtig zeggen: dat is niet helemaal waar, zeker niet als je op de verkeerde partij gaat stemmen.  

Zodra op 21 maart de stemmen geteld zijn, gaan de grootste partijen bij elkaar zitten om een college te vormen. Voor wie het systeem nog niet helemaal snapt: het college bestaat uit een stuk of 6 wethouders met de burgemeester als onafhankelijke voorzitter. Het college maakt vrijwel alle plannen en legt deze ter goedkeur aan de gemeenteraad voor.  "Zie je wel dat uw stem er wel toe doet!" zal een raadslid zeggen. Officieel wel ja, maar in de praktijk zeggen de partijen, die de wethouders geleverd hebben altijd ja en staat de rest 4 jaar lang buiten spel. 

Ik zal nog wat verklappen. De partijen zijn nu hun knopen al aan het tellen. Ieder doet dat op zijn eigen manier, maar reken maar dat er al wat telefoontjes en gesprekken zijn geweest. Op zich niet erg. In tegendeel! Ik zou graag willen dat iedereen nu al bekend maakt wie hun kandidaatwethouders zijn. Alleen dan weet je waarop je gaat stemmen. OK dat weet je ook als je op partijtjes als die van Wil Verschuur, Harre van der Nat of Ank de Groot stemt. Dan weet je zeker dat je stem verloren gaat. Andere partijen komen misschien wel met een dweil van een wethouder, zonder dat we dat van te voren wisten.   

Helaas zijn de meeste partijen niet eerlijk en vertellen ze wel mooie verhalen, maar niet wie hun kandidaatwethouders zijn. Alleen bij Nieuw Elan en het CDA is het voor een deel duidelijk. Die worden zonder meer de grootste 2 partijen, waar niemand om heen kan en Gerard van As en Kees van Velzen worden opnieuw hun wethouders. Waarschijnlijk gaan ze samen zo groot worden dat ze ieder nog een 2e wethouder mogen leveren. Wie dat dan zal zijn is ook onduidelijk. 

Van de rest van de partijen is het nog de vraag of ze groot genoeg worden om aan te sluiten bij het CDA of Nieuw Elan en of ze dus iets in de melk te brokkelen hebben. Als dat wel het geval is, zal de Christen Unie wel Michel du Chatinier naar voren schuiven en D66 Ed de Leest, maar nogmaals: het is zeer de vraag of ze mee (mogen) doen. De VVD en Groen Links maken wat dat betreft meer kans, maar beide partijen hebben nog niets bekend gemaakt. De VVD staat bekend om het feit dat ze veel brekebeentjes leveren en Groen Links kan je beter GroenTJE links noemen in deze. 

Dus hierbij roep ik de politiek op om ons duidelijk te maken, wie hun wethouderkandidaten zijn. Dan hebben we eindelijk echt wat te kiezen. De programma's zijn allemaal hetzelfde. Wethouders: daar gaat het om en die maken het verschil. BEKEN KLEUR SVP!

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Alphens.nl