Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

What's in a name

21 juni 2012 - 21:17  •  Ton Snabel  •  reacties

Whats in a name

Alphen aan den Rijn -

De drie gemeenten gaan fuseren en omdat bij een nieuwe gemeente een nieuwe naam hoort, werd daartoe besloten. We vragen de procedure te laten doen door een  naamgevingbureau. Deze kwam met het idee de burgers nieuwe namen aan te laten dragen, zodat daar dan ook voldoende draagvlak voor zou bestaan. Op dat moment kwam er echter al een behoorlijk flinke kink in de kabel, waardoor het allemaal al een heel stuk minder soepel ging verlopen. Alphen a/d Rijn wilde nog op het laatste moment dat ook hun naam gekozen zou mogen worden, geheel tegen wat eerder was afgesproken.

Om toch tot een oplossing te komen, je wilt toch geen valse start, werd besloten dat te doen onder voorwaarde dat er dan een gewogen stemming zou komen, zodat alle drie de gemeenten een even zware inbreng konden hebben in het kiezen van de nieuwe naam. Drie nieuwe namen en een oude, daaruit zou gekozen kunnen worden. Rijn en Gouweland kwam als favoriet van de burgers op de eerste plaats. Dit ondanks het feit dat geheel tegen alle afspraken in Alphen a/d Rijn stembusjes liet rond rijden en op strategische plaatsen  parkeerden om de mensen vooral te laten stemmen en dat zal daar zeker niet gedaan zijn om Rijn en Gouweland op de eerste plaats te krijgen. 

Maar Rijn en Gouweland won en dus zou je denken dat per 2014 er borden komen met BOSKOOP en eronder gemeente Rijn en Gouweland. Nu zou dus het zwaarwegend advies van de stemming bekrachtigd moeten worden door de gemeenteraden en wat voor Boskoop en Rijnwoude waarschijnlijk geen probleem zal zijn, lijkt in Alphen a/d Rijn nog een heel punt te worden. Er zijn daar duidelijk geluiden de stem van de burger te willen negeren en toch de eigen naam te willen blijven voeren.

Blijkbaar heeft men daar niet in de gaten welke impact dat heeft op de inwoners van de nieuwe fusiegemeente. Worden we reeds nu al niet meer serieus genomen en is dit de voorbode van wat ons te wachten staat? Het doet de indruk ontstaan dat we voor Alphen a/d Rijn alleen maar nodig zijn om de status van 100.000+ gemeente te worden.

We kunnen alleen maar hopen dat burgemeester en raadsleden een verstandig besluit nemen en de democratie laten zegevieren en zo niet jarenlang last krijgen van een valse start. En verder blijft Boskoop natuurlijk gewoon Boskoop heten!

Ton Snabel, CDA Boskoop

Fotograaf: Josh Walet