Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Octopus Kees

30 augustus 2012 - 09:00  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Octopus Kees

Alphen aan den Rijn -

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Grote blauwe borden, spandoeken en posters met ‘De scholen zijn weer begonnen!’ werkten blijkbaar niet. Ook niet als een schattig getekend meisje met twee staartjes de automobilist aandoenlijk aankijkt vanaf haar blauwe bord en lief vraagt: ‘Rij met uw hart!’. Ook het iets dwingender ‘Pas uw snelheid aan!’ sorteert geen effect. Maar volgens wethouder Van Velzen zijn de octopussen wél succesvol. Afgelopen donderdag mochten de schoolkinderen van de Jenaplaneet dus een feestje vieren en Van Velzen weer eens een spreekwoordelijk lintje doorknippen. Ik had het trouwens grappiger gevonden als hij – net als bij zwembad Aquarijn – de octopus uit het omliggende slootje had opgedoken, maar ik geef toe: het zijn nogal glibberige beestjes. Net politici.

Ik hoop echt dat het helpt. Wat mij betreft zien we dan namelijk rond elke basisschool in Alphen deze octopussen en krijgen ze stuk voor stuk een lintje van de koningin. Het Ashram College en de J.P. Sweelinckschool zijn trouwens ook toe aan wat zuignapperijen. Toen ik nog in Groenoord woonde, zag ik tijdens het uitlaten van de hond dikwijls een fiets aangetikt worden. En ’s avonds hoorde ik vanuit m’n slaapkamer regelmatig piepende remmen, om ’s ochtends weer verse zwarte remsporen te ontdekken. Op het asfalt, welteverstaan. Op de rotonde tussen Groenoord en Marsdiep gebeurt minimaal elke maand wel ‘wat’. Er rijden een hoop imbecielen rond met een rijbewijs. Zouden die gevoelig zijn voor een weekdier? Het feit dat wij rotondes graag versieren met snelgroeiend groen, helpt doorgaans ook niet echt, trouwens…

Voor de J.P. Sweelinckschool is de maat al enige tijd vol. In juni van dit jaar vertelde adjunct-directeur Rino van Lienden dat er een mail was gestuurd naar wethouders Oppatja en Du Chatinier. Misschien hebben zij de mail niet doorgestuurd naar collega Van Velzen? Zouden ze echt helpen, die beestjes? Zouden zij wél in staat zijn het gaspedaal wat minder diep ingedrukt te krijgen? Het blijven veelzijdige schepseltjes, die octopussen. Voetbaluitslagen voorspellen, Alfred J. Kwak achterna zitten en kermisattractie zijn. Maar ook nog lachend de haastige automobilist overtuigen van iets minder haast? Laten we hopen dat het werkt. Anders kunnen we het altijd nog proberen met kuikentjes, walrussen of doodshoofdaapjes. Alles beter dan die witte kruizen langs de weg, zoals in Duitsland. Hopelijk weet Octopus Kees dat te voorkomen.

Fotograaf: Josh Walet