Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Zicht op de chaos

17 mei 2013 - 16:15  •  Paul Uljé  •  reacties

Zicht op de chaos

Alphen aan den Rijn -

Uit de financiële jaarstukken van de stichting Openbare Golfbaan (opgericht 1986) blijkt dat de golfclub de stichting gebruikt als melkkoe. Alleen het vastgoed, de baan die op gemeentegrond ligt, is in de stichting opgenomen. Vervolgens worden de afschrijvingen daarop door de golfclub vergoed. We hebben al berekend dat hier ongeveer € 1,5 miljoen aan baanwaarde door de golfclub is ingepikt. Je kan ook zeggen dat er € 1,5 miljoen te weinig huur voor is betaald. Dat is dus winst die door de golfclub is achtergehouden. En dan hebben we het nog niet eens over exploitatiewinst op de kaartverkoop. Verder beschouwt de golfclub de met veel rijkssubsidie aangelegde baan als hun eigendom en gebruikt hem als onderpand voor allerlei miljoenen-leningen. Ook daarvoor zou de stichting op zijn minst een vergoeding moeten krijgen. Dat zou u ook eisen als uw buurman uw huis als onderpand voor zijn hypotheek-lening gebruikt.

Uit de documenten blijkt verder dat het college al na 4 jaar (1990) de exploitatie van de golfbaan van de door de raad aangewezen stichting heeft overgedaan aan de stichting SEGA, een stichting van de golfclub Zeegersloot. Opmerkelijk is wel dat in de overdrachts-brief door het college heel nadrukkelijk wordt gewezen op de voorwaarden van de subsidiegever, het rijk. Volgens die subsidievoorwaarden moet namelijk de exploitatiewinst besteed worden aan het onderhoud van het gehele Zegerslootgebied. En ook benadrukt het college dat de jaarstukken over de exploitatie van de baan moeten worden overlegd. Aan beiden voorwaarden is volgens de stukken van het college nooit voldaan.

Wat nog onduidelijk is, is óf en zo ja hoe, de exploitatie in de golfclub zelf is beland. Er is nog nergens een document opgedoken dat de SEGA kon worden opgeheven (vlgs KvK in 1995) en de exploitatie naar de golfclub moest.

Duidelijk is wel dat ook bij de overdracht naar de SEGA voor het toenmalig college voorop stond dat de samenleving inzicht in de exploitatiecijfers moest krijgen. Dat geldt dus onverkort voor de feitelijk exploitant van het door met samenlevingsgeld op gemeentegrond aangelegde golfbaan. Opmerkelijk dat de documenten bewijzen dat in 1986, 1990, 2011 en 2013 de stichtingen/golfclub door het college op de voorwaarden gewezen zijn en dat toch het college geen enkel keer ook handhaving ervan heeft afgedwongen.

Alle brondocumenten kunt u inzien op http://www.waakhond.org/dossier/golfclub.html

Fotograaf: Josh Walet