Politiek - CDA

« Vorige - Volgende »

Fractieflits

7 oktober 2011 - 04:43  •  reacties

Fractieflits

Alphen aan den Rijn -

In de commissie is de startnotitie WMO besproken. Hoewel het hier gaat om uitgangspunten voor het nieuwe beleid en het beleid zelf nog moet worden vormgegeven en vastgesteld, heeft het CDA zich zeer kritisch uitgelaten over de notitie. Het CDA maakt zich met name zorgen over het feit dat de notitie er toe kan leiden dat in het nieuwe beleid een groter beroep gaat worden gedaan op mantelzorgers en meer hulp beschouwd gaat worden als mantelzorg. Wat het CDA betreft moet daar zeer voorzichtig mee worden omgegaan. Mantelzorg is vrijblijvend en aanvullend op professionele hulp. Daarnaast begrijpt het CDA niet waarom geld gestoken zou moeten worden in een nieuw systeem van beleidsbepaling terwijl het huidige systeem van beleid op de negen terreinen prima werkt.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

Vaststellen bestuursopdracht Fusie Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude: aan de slag

Tijdens de gemeenteraad van 29 september heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpak op weg naar de herindeling per 1 januari 2014. Het is goed dat er voortvarend wordt gewerkt aan het ineen schuiven van de ambtelijke organisaties. De gemeenteraad is betrokken via een klankbordgroep waarin namens de CDA fractie collega Marjon Verkleij zal deelnemen. Daarin worden belangrijke kwesties besproken en getoetst. De CDA fractie is positief over het feit dat de in juni jl. aangenomen motie om in de nieuwe gemeente veel aandacht te besteden aan het kern- en wijkgericht werken, en dat ook nadrukkelijk mee te nemen in de aanloop van die nieuwe gemeente. Eind dit jaar komt er een volgende conferentie van de gemeenteraden waarin dit punt nadrukkelijk aan de orde zal komen. Verder heb ik namens de fractie gepleit voor een open, transparante procedure rond de benoeming van de beoogde nieuwe gemeentesecretaris: een sleutelfunctie in het gehele proces. Tenslotte heb ik namens het CDA gezegd dat we vinden dat burgers en maatschappelijke organisaties nadrukkelijk betrokken moeten worden bij de naamgeving van de nieuwe gemeente. Zo kan worden gedacht aan het opzetten van een prijsvraag. We hebben overigens niets tegen de huidige naam van Alphen aan den Rijn als naam voor de nieuwe gemeente maar dan moet die wel zijn afgewogen en kunnen rekenen op voldoende steun bij de burgers.

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

 

Maxima brug met/zonder Rondweg?

Het college is op dit moment in gesprek met de provincie over deze brug. Met name of deze gekoppeld mag/kan worden aan een westelijke rondweg. Of dat nu een grote of een kleine rondweg wordt. De provincie wil meewerken aan een brug maar wil geen woningbouw toestaan in de Gnephoek. Ook wil de provincie in gesprek met de gemeente over een rondweg. Aan het einde van dit jaar of begin 2012 zal er een besluit worden genomen. Voor de CDA fractie is adequate ontsluiting van Alphen aan den Rijn middels een rondweg van grote betekenis met het oog op de toekomst van onze gemeente, het tegengaan van de verkeersproblematiek (ook in Koudekerk) en het bevorderen van een economisch sterke positie. 

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

 

Streekkroketten

Tijdens de gemeenteraad van 29 september kwam Groen Links met een motie om voortaan in de kantine van het stadhuis alleen nog maar biologisch verantwoord voedsel te verkopen en de kroketten die we af en toe bij lange raadsvergaderingen geserveerd krijgen zouden voortaan vegakroketten moeten worden. Als CDA fractie vonden we deze motie - die feitelijk vooral tegen intensieve bio-industrie gericht was - betuttelend. Als raadsleden eten we nauwelijks in die kantine maar zouden we dan wel de ambtenaren gaan voorschrijven wat te eten. Ook het punt van de kroketten vonden we sterk overdreven symboolpolitiek. Dat is niet onze CDA stijl. We hebben getracht het punt om te buigen tot een pleidooi voor streekproducten. Iets dat op veel bijval kon rekenen. Aardig is dat Alphen CC het ook heeft opgepakt en donderdag 6 oktober a.s. een proeverij houdt bij restaurant De Helden met streekkroketten. Erg leuk idee. Overigens is de motie van GL bij meerderheid door de raad verworpen. 

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

 

Uitplaatsen van het bedrijf Kamer, dat nu aan het Zuideinde in Aarlanderveen zit

Al jaren lang wenst dit bedrijf te verhuizen naar de noord rand van  Aarlanderveen  langs de Nieuwkoopse weg zodat er geen zwaar verkeer meer door deze kern hoeft te gaan. Dit zal de leefbaarheid in deze kleine kern sterk verbeteren. De CDA fractie heeft zich in het verleden bij monde van Walter Pieterse sterk hiervoor gemaakt. Een dergelijk proces duurt jammer genoeg heel lang. Gelukkig heeft de raad nu besloten het bedrijf toestemming gegeven te verplaatsen. Daarnaast hebben we ervoor gepleit om voortaan sneller te werken bij dit soort situaties.

Meer informatie bij: Joost van Beek, jvbeek@alphenaandenrijn.nl

 

Stage bij Castellum: stekkerdozen en computers

Begin september heb ik een dag meegelopen met Mark van Kaam, directeur van theater Castellum. Ik vond het fantastisch om te zien wat daar allemaal gebeurt. Het is ongelofelijk wat er allemaal aan apparatuur nodig is voor een simpele cabaretvoorstelling, zoals deze die avond plaatsvond. De stekkerdozen en computers waren bijna niet te tellen. Daarnaast was ik zeer onder de indruk van de marktgerichte benadering van Mark en zijn team. Als gevolg daarvan is ons theater een van de meest efficiënte van ons land. De staatssecretaris vraagt van instellingen om minimaal 20 procent van hun inkomsten zelf te genereren, bij het Castellum is dat bijna 80 procent. Een fantastisch resultaat derhalve.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

Fotograaf: Josh Walet
CDA.'
CDA

Politieke partij