Politiek - ChristenUnie

« Vorige - Volgende »

Opvang uitgeprocedeerde vluchtelingen

29 april 2015 - 12:37  •  ChristenUnie  •  reacties

Opvang uitgeprocedeerde vluchtelingen

Alphen aan den Rijn -

Het akkoord van VVD en PvdA valt slecht bij de mensenrechtenrapporteur van de Verenigde Naties, Philip Alston. Hij sprak in het NRC uit dat de Nederlandse overheid beter openlijk zou kunnen toegeven dat ze mensenrechten afwijst.

Aanleiding voor deze uitspraak van Alston is de uitspraak van de Raad van Europa, die vorige week oordeelde dat Nederland de Europese regels over de opvang van uitgeprocedeerden had overtreden. De overheid is wel degelijk verplicht om mensen zonder papieren voedsel, kleding en onderdak (bed, bad en brood) te bieden. 

In vervolg op vragen van de ChristenUnie aan het college in december 2014 over de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen hebben wij naar aanleiding van recente ontwikkelingen opnieuw vijf vragen aan het college van Alphen gesteld: 

Getraumatiseerde mensen die op straat moeten leven, kunnen een groot gevaar zijn voor de samenleving. Naast aandacht voor dit fenomeen doet de gemeente eveneens veel moeite om radicalisering van mensen te voorkomen.
1. Is Alphen zich bewust van dit verhoogde veiligheidsrisico dat op termijn zal ontstaan naar aanleiding van dit aangescherpte beleid?
2. Tot welke kosten gaat dit leiden voor onze gemeente?

Er zijn partijen in de samenleving die stellen dat het onmogelijk is dat dit akkoord juridisch houdbaar is. "Door slechts tijdelijk, en onder voorwaarden, opvang te bieden handelt Nederland in strijd met de uitspraak van het Europese Comité voor Sociale Rechten en daarmee in strijd met het Europees Sociaal Handvest en andere internationale verdragen."
3. Hoe schat het college de gevolgen in voor Alphen aan den Rijn, waar vanuit kerken en particulier initiatief veel vluchtelingen worden geholpen? Zijn deze particulieren strafbaar of krijgt juist de gemeente te maken met sanctionering?

De Raad van State laat zich waarschijnlijk voor de zomer uit over de vraag of Nederland in alle gemeenten opvang moet regelen voor vreemdelingen. 

4. Heeft de wethouder informatie omtrent de opstelling van beleidsuitvoering door onze Centrumgemeente Leiden?
5. Wordt het huidige beleid, waarin een groeiend aantal ongedocumenteerden "Bed Bad & Brood" in Leiden wordt aangeboden, voortgezet of gaat dit onder Haagse druk nu stoppen?

Wethouder De Jager deelde in de beantwoording van de vragen mee dat het  kabinet voor het einde van het jaar overleg wil hebben met gemeenten. Er zijn nog geen gegevens bekend over veiligheidsrisico.

Een beperking van de uitkering voor gemeenten dreigt als het Rijksbeleid niet wordt gevolgd. Hierover maken raadsfracties in Leiden, de centrumgemeente waar ook voor Alphen aan den Rijn mensen worden opgevangen, zich zorgen. 

Het college van Alphen aan den Rijn wil geen afstand nemen van huidige beleid, dat is prematuur. Een door de SP ingediende motie om dat wel te doen, heeft het in de gemeenteraad niet gehaald. Ook de ChristenUniefractie heeft tegengestemd, omdat wij eerst (via onze Tweede Kamerfractie) met het kabinet in gesprek willen over de uitwerking van de gewijzigde regelgeving. Joel Voordewind heeft inmiddels, gesteund door een uitspraak van het Bestuurderscongres van de ChristenUnie, een hoorzitting en een Kamerdebat aangekondigd. 

De fractie in Alphen aan den Rijn volgt de hoorzitting en het debat met veel belangstelling.

Fotograaf: Josh Walet
ChristenUnie.'
ChristenUnie

Politieke partij