Politiek

« Vorige - Volgende »

"Ondanks politieke verschillen samen door één deur"

27 maart 2018 - 11:53  •  reacties

Ondanks politieke verschillen samen door één deur

Alphen aan den Rijn - Er werden toespraken gehouden door de raadsleden die na meer dan twaalf jaar afscheid nemen en daarom een koninklijke onderscheiding kregen. Fractievoorzitter van het CDA, Marjon Verkleij, nam het woord om iedereen te bedanken en zei: "Ondanks alle verschillen kan ik iedereen recht in de ogen kijken!"

Siem Bak (CU) memoreerde aan zijn beginjaren: "Ik weet nog goed dat we stukken moesten lezen in de leeskamer. Het is tegenwoordig gemakkelijker omdat alles digitaal beschikbaar is. Maar ik mis nog steeds de ontmoetingen." Ook meldde Bak blij te zijn dat de motie die hij ooit in de raad van Boskoop indiende voor een onderzoek naar een tweede oeververbinding dan nu eindelijk wordt uitgevoerd.

Gülhan Keskin (PvdA) kreeg ooit te horen dat 'je geen vrienden maakt in de politiek'. "Ik kan nu zeggen dat dat niet klopt. Er is veel persoonlijke betrokkenheid van de andere raadsleden, ondanks de politieke verschillen. Ik ben blij dat ik dat aan mijn zoontje kan laten zien."

Wim Roest (PvdA) sloot hierbij aan: "Er is verschil van mening, maar maak het niet persoonlijk. En: altijd blijven praten." Roest meldde ook dat oppositie voeren gemakkelijker is dan in een coalitie zitten: "In de oppositie hoef je geen compromissen te sluiten. Je doet wat je belangrijk vindt." Robbert Prins (VVD), de fractievoorzitter die uit de coalitie stapte, beaamde dit. "Je kunt alles zeggen en je bent niet gebonden aan afspraken." Hij bedankte collega-raadsleden in het bijzonder Harre van der Nat en Ronald Geurts van de SP. "Er is wederzijds respect al staan we politiek ver van elkaar af."

Volgens René Vrugt (CDA) is politiek niet voor bange mensen. "Het is voor je plezier. Iedereen is gepassioneerd als raadslid." Vrugt benadrukte ook dat de lokale democratie heel belangrijk is.

Jos Ensing (CDA) vindt het 'ophalen' bij de gewone inwoners een belangrijk aspect van politiek bedrijven. Hij is er trots op dat het 'motorblok' van de coalitie, Nieuw Elan en CDA, is gegroeid: "Wij moeten alleen als CDA nog iets beter campagne voeren, zodat wij de grootste worden." Ensing kijkt tevreden terug op zijn politieke jaren: "Het is fijn als sommige zaken lukken."

Vertrekkende raadsleden
Burgemeester Liesbeth Spies had voor alle raadsleden een bedankwoord klaar. Zij nam afscheid van zeventien van de 39 gemeenteraadsleden. De anderen blijven en worden aangevuld met een aantal nieuwe gezichten.

De zeventien vertrekkende raadsleden zijn: Joost van Beek (CDA), Desiree van Brussel (Nieuw Elan), Lisette Ens (VVD), Hans Goedegebuure (SGP), Bert Lekx (SP), Pieter Jan Morssink (D66), Maurice Piette (VVD), Monique Romeijn (CU), Rob de Vries, Siem Bak (CU), Jos Ensing (CDA), Gülhan Keskin (PvdA), Robbert Prins (VVD), Wim Roest (PvdA), René Vrugt (CDA), Pauline Heijkoop (GHD) en Ronald Geurts (SP).

Fotograaf: Eveline Verhoeve