Politiek

« Vorige - Volgende »

'Toekomstbestendig bouwen kunnen we niet alleen'

28 juni 2018 - 19:48  •  reacties

Toekomstbestendig bouwen kunnen we niet alleen

Alphen aan den Rijn - "We moeten het met z’n allen doen", aldus Van As op donderdag 28 juni tijdens een bijeenkomst over het uitvoeringsprogramma van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. De zorgen van de wethouder wonen gaan over de toekomst. "Over één of twee jaar zijn we uitgebouwd in de stad. We bouwen circa 1100 woningen in Rijnhaven-Oost, maar daarvoor moeten ook bedrijven worden uitgeplaatst. We hebben onder leiding van collega Kees van Velzen drie pilots in de dorpen Aarlanderveen, Koudekerk en Zwammerdam. Dat is niet genoeg en wonen is meer dan bouwen."

"We moeten ook verbindingen maken, dus een goede infrastructuur. We werken aan een fietssnelweg, we zijn in gesprek over een tweede oeververbinding in Boskoop en we praten ook over een nieuwe weg als we in de Gnephoek gaan bouwen", aldus wethouder Van Velzen. "We hebben veel ambitie, goed voor de komende tien jaar. We moeten ergens beginnen en dat doen we door samenwerking te zoeken."

"Heel belangrijk is het werken van buiten het gemeentehuis naar binnen het gemeentehuis", aldus wethouder Gert-Jan Schotanus. "Vitale wijken en kernen worden ook ingevuld door de dorpsraden te versterken en met ideeën te laten komen en door het actief ondersteunen, zodat inwoners de opdrachtgevers kunnen zijn in hun eigen wijk of dorp."

Meer dan stenen

Toekomstbestendige wijken en dorpen en vitale buurten gaat over meer dan alleen stenen. Het gaat ook over: "Mensen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daar zetten wij ons voor in", aldus Sita Tjepkema, directeur van Driehoorne. Voldoende sociale huurwoningen voor verschillende doelgroepen zijn belangrijk, daarom zette Woonforte als eerste een handtekening om de samenwerking te benadrukken. Maar deze woningen moeten ook duurzaam zijn en dus werd twee keer getekend. De woonomgeving, participatie en communicatie is ook belangrijk. Dus sloten onder meer Participe, De Blije Wijk, VOA en Alphens.nl zich hierbij aan.

Fotograaf: Alphens.nl EV