Politiek

« Vorige - Volgende »

Kosten Jeugdzorg zijn nog niet helemaal duidelijk

1 juli 2018 - 16:04  •  reacties

Kosten Jeugdzorg zijn nog niet helemaal duidelijk

Alphen aan den Rijn - "We hebben dezelfde zorg voor hetzelfde aantal kinderen als voorheen. Maar er is wel een bezuiniging van 5 miljoen euro vanuit de Rijksoverheid. In dit overgangsjaar staan wij ook nog eens garant voor alle kosten die voortkomen uit de vertraging voor de nieuwe aanbieder Go! voor jeugd", verduidelijkte wethouder Han de Jager. "De zorgaanbieders in de oude situatie sturen nog facturen tot het voorjaar van 2019. Daarom weten we ook niet precies hoe hoog onze verplichtingen zijn."

De verklaring van de wethouder was een antwoord op de vragen van Inge Prins van D66. Zij bleek vooral moeite te hebben met de uiteenlopende schattingen van de kosten, 8 tot 14 miljoen euro volgens Prins, en dat zij dit niet eerder wist. Zowel Marjon Verkleij (CDA) als André de Jeu (Nieuw Elan) wezen erop dat een en ander uitgebreid aan de orde is geweest in een onlangs gehouden commissievergadering.

Tot 2017 liep alles op rolletjes, in 2018 zijn de kosten hoger en vanaf 2019 zijn de financiën rond de Jeugdzorg weer terug naar een normaal niveau. Het gaat dus om een eenmalige overschrijding van het budget.
De verklaring zit in de opgelopen vertraging door een rechtszaak tegen de gemeente. Deze was aangespannen, omdat een zorgaanbieder het niet eens was met de gang van zaken. Alphen aan den Rijn wil alle Jeugdzorg onderbrengen bij de combinatie Go! voor jeugd. Dit is een soortgelijke constructie als TOM in de Buurt. Het is echter een unieke situatie in Nederland, waar overigens veel andere gemeenten een voorbeeld aan nemen.

Fotograaf: Alphens.nl EV