Politiek

« Vorige - Volgende »

Van As: 'Sociale huur is dweilen met de kraan open'

11 januari 2019 - 14:27  •  reacties

Van As: Sociale huur is dweilen met de kraan open

Alphen aan den Rijn - Het totaal aantal jaarlijks te bouwen woningen is voor de hele gemeente zevenhonderd. Volgens Van As moeten er tweeduizend per jaar worden gebouwd om de voorraad in balans te krijgen. Het tekort loopt steeds verder op en dat is te wijten aan een aantal factoren.

Om mee te beginnen is er gewoon een achterstand in het aantal noodzakelijke woningen voor de eigen behoefte. Omdat de gemeente te weinig woningen mag bouwen, loopt de achterstand op. Daarnaast is er een grotere wettelijke verplichting om verschillende doelgroepen een sociale huurwoning te bieden. Last but not least zijn er onvoldoende locaties om te bouwen.

Doelgroepen
Wethouder Van As is duidelijk: "De sociale huur is dweilen met de kraan open. Er zijn veel doelgroepen die wij een woning moeten geven. Bijvoorbeeld mensen die voorheen in een GGZ-instelling werden gehuisvest, wonen nu gewoon in een woonwijk. Hetzelfde geldt voor senioren. Er zijn geen bejaardenhuizen meer. Ook immigranten zijn zo’n doelgroep."
De tendens is dat er steeds meer eenpersoons huishoudens zijn én dat er steeds meer jonge gezinnen de grote steden verlaten en een huis met een tuintje zoeken in een kleinere stad of een dorp.

Doorstroming
Een vervelende uitdaging is dat er nauwelijks doorstroming is op de woningmarkt. "Huurwoningen in het middensegment zijn er niet en ook goedkope koopwoningen zijn er niet", aldus een gefrustreerde Van As. "Wij worstelen met deze problemen!"

Daarnaast is meer regelen geen optie. Er is een wettelijke verplichting om 25 procent van de totale nieuwbouw aan sociale huurwoningen toe te wijzen. Daar houdt Alphen aan den Rijn zich aan. Ook worden sociale huurwoningen op in principe dure locaties gebouwd, zoals in het stadscentrum aan de Lage Zijde.

Verordening
In de regio Holland Rijnland is een gezamenlijke huisvestingsverordening. Dat betekent onder meer dat mensen uit de hele regio ook in de hele regio een woning kunnen krijgen. Met een eigen lokale verordening schiet Alphen aan den Rijn echter niets op, de wettelijke regels blijven hetzelfde. "Zolang er schaarste is, blijft het schuiven."

De huisvestingsverordening is donderdag 10 januari in een commissievergadering besproken. Over een brief met op- en aanmerkingen wordt door de gemeenteraad op 31 januari besloten.

Fotograaf: Alphens EV