Politiek

« Vorige - Volgende »

DAT over duurzaamheid, energie en klimaat

5 februari 2019 - 17:32  •  reacties

DAT over duurzaamheid, energie en klimaat

Alphen aan den Rijn - Gasten aan tafel waren Ad Faasse (duurzaamheidsspecialist), Eltjo Bos (Waterstof deskundige), Machiel van der Schoot (ondernemer) en Erwin van Rijnberk (manager vastgoed Woonforte). De presentatie deze middag was in handen van Astrid Korevaar en Ina de Jong.Faasse heeft als insteek om met alternatieve energiebronnen zoals wind en water te werken.  Van der Schoot denkt niet dat dat voldoende is, maar alle beetjes helpen. Hij wil wel degelijk een alternatief voor fossiele brandstoffen, bij voorkeur een aantal verschillende. Kernfusie of thoriumreactoren, voorgestaan door Bos, vindt Van der Schoot geen lange termijnoplossing.

Woonfort experimenteert lokaal met woningen met een nul op de meters. De woningen zijn voorzien van warmtepompen en warmte terugwinningsystemen. Een project van het Hoogheemraadschap is Blue Energy. Op de schaal van wat nodig is, is dit vrijwel niets. Maar alle kleine initiatieven helpen wel.
Van der Schoot komt met getallen: "We verbruiken in Nederland jaarlijks 3000 Petajoules aan energie. Een gigantische hoeveelheid. Twintig procent van alle energie wordt door huishoudens verbruikt. Ik verwacht dat er een soort van nationaal deltaplan nodig is met een omvang van 200 tot 300 miljard euro."

Vanuit de bezoekers komt de suggestie om bij de gemeente Alphen aan den Rijn aan te dringen op het nemen van het voortouw. Voor een individuele inwoner is het een te grote problematiek, ondanks dat er wel degelijk sprake is van individuele verantwoordelijkheid.
Het panel ziet geen pasklare oplossing, maar er is wel hoop dat er over tien tot vijftien jaar technologische oplossingen zijn met realistische economische randvoorwaarden.

Fotograaf: DAT / Korsjan Punt