Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Koniging julianabrug wordt gerenoveerd

7 februari 2013 - 09:49  •  Geja Willems Deuze  •  reacties

Koniging julianabrug wordt gerenoveerd

Alphen aan den Rijn -

De Julianabrug is aan het einde van haar levensduur. Voor de vervanging is een variantenonderzoek gedaan. De VVD heeft zich vorig jaar al sterk gemaakt voor een onderzoek of van de bestaande brug wel alles vervangen moet worden. Wat nog goed is hoeft niet vernieuwd te worden; dat is kapitaalvernietiging.

Het onderzoek is uitgewerkt in het raadsvoorstel dat vorige week op tafel lag. “Variant 1” heeft in vergelijking met een nieuwe brug of tunnel de laagste jaarlijkse lasten. De verkeersoverlast door de bouw duurt voor de stad en omwonenden het kortst. Het economisch verlies blijft met deze keuze ook beperkt. Daarnaast hoeft de gemeente geen nieuwe grond aan te kopen en er is geen risico voor omliggende panden.

Om de overlast voor fietsers en voetgangers tot een minimum te beperken vindt de VVD dat tijdens de werkzaamheden een pontje moet varen. Een ander belangrijk punt is dat met deze renovatie de werkzaamheden klaar zijn voordat de vervanging van de Steekterbrug op de rol staat. Daar mag zeker geen overlap mee zijn.

De VVD wil het ontwerp, de engineering en aanleg als geheel uitbesteden omdat er geen of onvoldoende kennis in huis is over composiet en elektrotechnische installaties. Met alle risico’s van dien. Wij willen dus een kant en klare brug kopen waarbij de gemeente zo min mogelijk bemoeienis heeft. Het college heeft deze suggestie overgenomen.

De “nieuwe” brug biedt ook kansen om verbeteringen aan te brengen. Het huidige brugdek geeft veel herrie voor omwonenden. Er moet voldoende aandacht zijn voor een nieuw, geluidarm, brugdek. Met deze opdracht aan het college is de Alphense gemeenteraad de weg naar een “nieuwe” Julianabrug ingeslagen.

Fotograaf: Josh Walet
Koningin Julianabrug.'
Koningin Julianabrug

1 van de grote bruggen in Alphen aan den Rijn.