Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

De boomkweeksector verandert

16 juni 2013 - 07:19  •  Tseard Hoekstra  •  reacties

De boomkweeksector verandert

Alphen aan den Rijn -

Ze ontwikkelt zich mee met de veranderende samenleving. Niet alleen de handel, maar ook de productie maakt grote ontwikkelingen mee: Nederlandse producenten hebben grote kwekerijen elders in Europa. De Greenport Boskoop is niet alleen het grootste aaneengesloten kwekerijgebied, het ontwikkelt zich tot een internationale netwerkorganisatie, waar productie, marketing en kennisontwikkeling door middel van moderne technieken aan elkaar worden gekoppeld.

Wanneer we naar productie kijken worden de komende jaren twee zaken belangrijk. De bedrijfstak zal meer ruimte moeten krijgen. De ontwikkeling van Het PCT in Hazerswoude is een goed begin, maar als de sector in de toekomst meer ruimte claimt moeten we daar bestuurlijk de ruimte voor claimen. Daarnaast moeten we goed nadenken over het energieverbruik van de bedrijven. In een tijd waarin traditionele vormen van energieopwekking steeds duurder worden gaan we meer gebruik maken van de brandstof die we dichtbijde productielocaties beschikbaar hebben. We zijn tenslotte een "groene" bedrijfstak.

Ik vraag u even uw ogen dicht te doen en mee te denken aan de toekomst van onze energievoorziening. U ziet dan geen grote energiefabrieken meer, met lange aanvoerlijnen en grote energiemasten naar de plaats waar de energie wordt gebruikt. U ziet kleinere energieproducenten in het gebied zelf, die met de modernste technieken hun CO2-footprint zo klein mogelijk houden. U ziet zelfs bedrijven die hun eigen energie produceren en van gebruiker producent worden. Op een aantal plaatsen in het kwekerijbedrijf zijn we al zo ver. Er zijn kassen die energie opwekken en bedrijven die met en eigen vergistigsinstallatie hun restproduct gebruiken om energie op te wekken. We zullen zien dat deze biobased economie de zich de komende tijd verder ontwikkelt.

“De schaalvergroting leidt tot het verdwijnen van bedrijven.” Ik hou niet van het woord “schaalvergroting”. Het wekt de indruk dat alleen “groot” “mooi” is en dat is niet zo. Er moet in onze Greenport ruimte voor kleine, specialistische bedrijven zijn. Die kwekerijen hebben we hard nodig om de veranderingen in de wereld ook over tien jaar nog te kunnen volgen, naast de bedrijven die hun logistieke proces optimaliseren door die schaalvergroting. Ik roep de Greenport van harte op om deze innovatieve jonge honden de ruimte te geven, want zij ontwikkelen de producten die straks een grote bijdrage aan uw rendement zullen leveren.

De belangrijkste vraag die elke ondernemer zich in economisch moeilijke tijden moet stellen: ”Verlang ik naar het verleden of kies ik voor de toekomst?” Het mag beiden, want er is een rijk verleden. We kunnen dat samen bekijken in het Boomkwekerijmuseum. Gelukkig is er ook een groep kwekers die zich richt op de toekomst van de sector. De toenemende focus op kennis- en innovatieontwikkeling helpt u sterkere bedrijven te ontwikkelen. Voor ondernemers die kiezen voor de toekomst ìs er een toekomst, waarbij de Greenport en de overheid optreden als facilitair bedrijf voor uw ondernemerschap.

Fotograaf: Josh Walet
VVD.'
VVD

Politieke partij