Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Door de crisis heenkijken

15 juni 2013 - 12:35  •  Floor Vermeulen  •  reacties

Door de crisis heenkijken

Alphen aan den Rijn -

Nederland heeft veel weg van een stadstaat. Een klein land met veel inwoners en bedrijvigheid vraagt een goede verdeling van de schaarse ruimte. Daarom is bebouwing en ander gebruik in de eerste plaats begrenst door het eigendomsrecht. Je mag niet zomaar een schuur in de tuin van de buren neerzetten. Of een bloemperk aanleggen midden op de openbare weg. Kortom, je bent vrij om te doen wat je wilt zonder anderen in hun belang te schaden. In Nederland beperken we het eigendomsrecht bovendien door het opleggen van regels over wat je wel en niet mag met je eigen grond. Deze regels staan in het gemeentelijke bestemmingsplan.

De bestemmingsplannen van gemeenten worden deels gebaseerd op landelijke en provinciale regels. In de provincie wordt in de Provinciale Structuurvisie (PSV) aangegeven wat het provinciaal ruimtelijk beleid is en de regels die gemeenten in hun bestemmingsplan moeten opnemen worden vertaald in een verordening. Zo wordt gezorgd dat belangen die gemeenten overstijgen, zoals de aanleg van een Rijks- of regionale weg, een fietspad of een bedrijfsterrein, niet ondergesneeuwd raken of door gemeenten worden genegeerd. Met deze ontwikkelingen moet dus rekening worden gehouden. Het Rijksbelang gaat boven het provinciaal belang en het provinciaal belang gaat boven het gemeentelijk belang, heet dat dan deftig.

Nu is de tijd gekomen om de Provinciale Structuurvisie tegen het licht te houden. De huidige PSV werd vier jaar geleden vastgesteld, maar in de tussentijd zijn er veel omstandigheden veranderd. De economische crisis heeft er bijvoorbeeld voor gezorgd dat de vraag naar woningen, kantoren en winkels is afgenomen. Uiteraard komt dit deels door de crisis, maar dat is niet het hele verhaal. Er zijn veel onderliggende oorzaken. Mensen willen vandaag de dag op een andere manier wonen. Internetwinkelen gaat ten koste van de detailhandel in de steden en dorpen. Werknemers zitten minder in een kantoor en werken meer thuis of op een andere locatie. Om maar wat te noemen.

De provincie zal met gemeenten het gesprek aangaan over de vraag of alle plannen uit het verleden nog wel realistisch zijn. Daarbij ligt een groot gevaar op de loer. Veel provinciale politici roepen om het hardst dat alle woningen die nu gepland zijn niet meer nodig zijn en wegen niet meer aangelegd hoeven te worden. Het is immers crisis. Echter, als de economie weer aantrekt, zal de vraag weer kunnen toenemen en dan moet je uitkijken dat je visie op de toekomst daar ruimte voor laat. Je moet juist verder kijken naar achterliggende ontwikkelingen en trends en daarop inspelen.

Het is zaak om 'door de crisis heen te kijken' en de nieuwe Provinciale Structuurvisie zo te ontwikkelen dat we er in de komende decennia echt iets aan hebben. Provincie, gemeenten en het bedrijfsleven doen er daarbij goed aan om verder te kijken dan de belangen van dit moment en zich gezamenlijk af te vragen wat de toekomst brengt en hoe wij daar het beste op voorbereid kunnen zijn. Want daar heeft u, als inwoner van Zuid-Holland, recht op.

Fotograaf: Josh Walet
VVD.'
VVD

Politieke partij