Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Kut afvalpas

2 mei 2017 - 12:23  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Kut afvalpas

Alphen aan den Rijn - Eerst zie ik toevallig een weggefrommeld berichtje op de website van de gemeente dat in 'Alphen noord' de afvalpassen worden uitgedeeld. Er blijkt een brief te zijn van 26 april. Vervolgens vind ik zaterdag 29 april inderdaad een brief met pas in mijn brievenbus. En dan is tot mijn verrassing de ondergrondse container sinds maandag 1 mei afgesloten.

Ergens heeft de gemeente de afslag naar een goed communicatiesysteem, klantvriendelijkheid en service gemist. De gemeente is er voor ons. Niet andersom. Dat betekent dat de gemeente van mijn geld veel beter haar best moet doen om met mij te communiceren. Ik betaal er tenslotte voor.
Dus je stuurt een informatiebrief niet op het allerlaatste moment. Speciaal niet als er een feestdag en een weekeinde volgen. En je zorgt dat de informatie in zo'n brief ook klopt met de uitvoering op de werkvloer. Het is bij de konijnen af om dan achteraf te roepen dat 'de afdeling zeer voortvarend te werk ging'. Het is gewoon een gevalletje van je werknemers net zo slecht informeren als de inwoners.

De pas zelf is ook al zo'n drama. Het ding heeft de maat van een creditcard en past keurig in je portemonnee. Maar je hebt er maar één, dus die pas past niet in de portemonnee van je partner of je zoon of een andere huisgenoot als jij 'm bij je hebt.
Je mag er geen gaatje in slaan, want dan doet ie het niet meer. Dus een grote duidelijke sleutelhanger die je min-of-meer niet kunt missen aan die pas bevestigen, is geen optie. Je kunt 'm dus ook niet netjes aan je sleutelrekje bij de voordeur hangen, waar iedereen 'm ook kan vinden.
Je krijgt er maar één en hij is niet van jou, maar van je huis. Dus bij de sleuteloverdracht moet je ook je afvalpas inleveren, maar dus niet aan je sleutelbos.
En dan die brief die je goed moet bewaren met alle informatie. Bij mij thuis eindigt zo'n brief voor eeuwig onvindbaar tussen de rest van de stapels papieren.

Normale mensen zetten hun afvalzak naast de voordeur en nemen die zak mee als ze langs de ondergrondse container lopen. Als je naar je werk gaat, als je boodschappen gaat doen of als je de hond uitlaat.
Welke wereldvreemde ambtenaar heeft verzonnen dat normale mensen er een soort van ritueel van maken om hun afval weg te brengen? Dat je de vuilniszak uit je pedaalemmer haalt, die pas gaat zoeken, speciaal je jas aantrekt en dan jubelend naar de container huppelt met die zak en die pas in je hand?

Enfin, gisteren stonden de vuilniszakken gezellig in het zonnetje bij de ondergrondse container die op slot was. Niet alleen hier, maar in de hele wijk. Jammer. Kut afvalpas.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: afvalpas