Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Linkse hobby’s

21 juli 2017 - 19:49  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Linkse hobby’s

Alphen aan den Rijn - Er zijn klachten over de middenbermen waar inheemse planten groeien totdat ze bijna zijn uitgebloeid. Wat de klacht is? Je kunt je tegenligger niet zien. Duh, die is er ook niet als er een middenberm is. Er zijn klachten over de boom van de buurman met vallende blaadjes in jouw tuin en er zijn klachten over onkruid in voortuinen waar inheemse planten zoals paardenbloemen, boterbloemen en paarse distels welig tieren. Joh, onkruid is een ander woord voor prima planten die jij gewoon niet wilt hebben.Er zijn klachten over kinderen die lawaai maken op een schoolplein. Toevallig het enige plekje in de buurt waar geen auto's staan geparkeerd. Tja, wat moet je daar van zeggen?

Groene Cirkel Bijenlandschap is een initiatief van multinational Heineken. Steenbreek is in het leven geroepen onder meer door wetenschappers van de universiteiten in Wageningen en Groningen. Jantje Beton komt voort uit het Nationaal Jeugd Fonds. Hoe serieus en degelijk wil je het hebben?

En toch blijkt telkens weer dat 'de gemeente' beter luistert naar verzuurde onwetende klagers dan naar alle andere Alphenaren (en wetenschappers) die ook nog eens de wereld een stukje mooier en beter willen maken.
Mooier en beter omdat de bijen dan gewoon voedsel kunnen vinden in de hevig bloeiende bermen en ondertussen alle gewassen kunnen bestuiven. Gewassen als in 'voedsel voor mensen'. Plus: zonder bestuiving geen hop, zonder hop geen bier.
Mooier en beter omdat een groene omgeving mensen blij maakt. Blij als in minder stress. Mooier en beter als in regenwater kan gemakkelijker weglopen in tuinen zonder tegels. Dat heeft nog een voordeel: veel groene tuinen zijn stukken goedkoper dan alweer de straat opengooien en het riool vergroten.
Mooier en beter ook omdat spelende kinderen gelukkige kinderen zijn. Spelen als in rennen door gras en bloemen die tot aan je middel groeien. Spelen als in verstoppertje tussen wilde struiken. Spelen als in hutten bouwen in een hele grote boom.

Bier, droge straten en blije kinderen. Klinkt niet echt als linkse hobby's. Lijkt meer op: laten we met z'n allen nou eens niet luisteren naar die zure klagende Alphenaren en wellicht is zo'n linkse hobby zo gek nog niet!

Fotograaf: Eveline Verhoeve