Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Coffeeshops

31 maart 2017 - 11:48  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Coffeeshops

Alphen aan den Rijn - Onder aanvoering van CDA en Nieuw Elan was de helft van de raad bereid om te onderzoeken of de coffeeshops niet toch weg moeten uit ons onvolprezen Stadshart. Onder aanvoering van D66, VVD en ChristenUnie was de andere helft van de raad tegen dat onderzoek. Het ontlokte de SP een snedige opmerking: "Opmerkelijk dat de coalitiepartijen ineens zelf gaan denken."

De argumenten leken op papier wel redelijk.
'De omwonenden hebben wel overlast van de coffeeshops.' Toch bewijst een onderzoek naar klachten uit de straat dat dat niet het geval is. Van de 155 klachten gaan er 29 over de coffeeshops. De rest heeft te maken met alle horeca in de aanloopstraat en de auto's die te hard rijden of fout parkeren.
'Ja, de uitgevoerde maatregelen hebben effect, maar extra toezicht blijft nodig.' Alsof dat in de andere horecastraat, de Julianastraat, anders is. Fijn toch dat er ook camera's komen, net als in de Julianastraat. Daar werkt het prima tegen de overlast van de cafébezoekers.
'Op een industrieterrein is een beter idee, want daar zijn meer camera's.' Volgens mij mag een coffeeshop niet op een industrieterrein, detailhandel is daar verboden, en er zijn echt niet heel veel camera's.

Uiteindelijk kwam tijdens de discussie naar voren waar het nu in werkelijkheid om gaat: 'we willen geen coffeeshops' en 'het gaat om het gevoel'. Onderbuikgevoel dus. Coffeeshops zijn eng en er lopen rare mensen. Sterker nog: het wemelt er van de drugsgebruikers. Met in de ondertoon de suggestie dat dat het uitschot van de maatschappij is.

Nou nou mensen.
Het is net als met sigaretten en drank. Als je af een toe een peuk opsteekt, ben je echt geen kettingroker. En als je met een vriendin – na ieder een fles wijn in een uurtje – heel puberaal in de bar zit te giechelen, ben je nog geen alcoholist.
Dus ook even normaal doen over het roken van een jointje. Veel van de fijnste mensen die ik ken, vroeger en nu, hebben ooit een joint opgestoken. De een wat meer, de ander wat minder. Het zijn nu keurige burgers met een keurige baan en een keurige familie.

En nog iets.
De coffeeshops in de Hooftstraat zitten er al minstens twintig jaar. Langer dan de meeste omwonenden en langer dan de meeste winkels die ook in de straat zitten. De overlast is in die tijd, onder meer door de maatregelen, afgenomen. Overlast in de zin van 'pratende mensen', 'ronkende motoren' en 'hangjongeren' is echt normaal in het centrum van de stad. Speciaal in een straat met restaurants, cafés en bars.

Natuurlijk probeer je dat als gemeente een beetje redelijk te houden. Daarom zijn er maatregelen getroffen. Dus het voorstel van burgemeester Spies om dat nu zo te houden, inclusief camerabewaking in de straat, ziet er prima uit. Dat is dan ook netjes aangenomen.
Het verzoek om een onderzoek heeft het met 19 om 18 stemmen niet gehaald.

Fotograaf: Josh Walet