Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Vrouwendag

6 maart 2017 - 12:43  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Vrouwendag

Alphen aan den Rijn - Vroegâh deden we hier wel aan Vrouwendag. Ik herinner me nog de multiculti feesten in het vrouwenhuis in een oude school in het dorp. Ik herinner me ook dat later in wijkcentra en in de bibliotheek iets aan Vrouwendag werd gedaan. Drie jaar geleden (in 2014) werd zelfs een serieus debat gehouden over vrouwen en armoede ter gelegenheid van Vrouwendag. Vorig jaar was er een gezellige multiculti High Tea met burgemeester Liesbeth in het Alphense gemeentehuis georganiseerd door de gemeente en de Rotary.

Dit jaar heb ik 'in de media' nog niets gezien. Internationale Vrouwendag, het wil lokaal maar niet van de grond komen. Overheden vinden het niet interessant. Vrouwenorganisaties kennelijk ook nauwelijks. Dat is jammer. Alle vrouwen hebben namelijk dagelijks te maken met onversneden seksisme. Veel vrouwen hebben in hun leven te maken met discriminatie, mishandeling, misbruik en zaken als 'haal jij de koffie even' en een glazen plafond. Daarom is er ook elk jaar een ander nationaal thema dat centraal staat tijdens Vrouwendag. Sisterhood bijvoorbeeld of vrouwen & opleiding.

In 1919 hebben vrouwen kiesrecht gekregen. Daar is hard voor gevochten. Iets van 50 jaar geleden werden vrouwen zelfstandig voor de wet. Ze hoefden geen toestemming meer aan hun echtgenoot te vragen voor van alles en nog wat. Tegenwoordig laten we vrouwenrechten versloffen. Er is geen enkele aandacht meer voor. Ja, behalve als er achterhaalde ideeën uit het moslimkamp komen. Of als er weer een quotum moet worden gehaald, zoals onlangs bij vrouwen in wetenschappelijke functies.

Het is echt een teken aan de wand als een vrouwelijke minister quota instelt voor een minimaal aantal vrouwelijke hoogleraren. Het betekent namelijk dat van alle onderzoekers het eerste naar een man wordt gekeken voor de functie van hoogleraar. Het betekent ook dat nog altijd een man naar voren geschoven wordt om het woord te voeren namens een groep. Het betekent dat nog altijd een man wel serieus wordt genomen. Het betekent zeker niet dat mannen slimmer zijn of beter op hun vakgebied.

Het is ook een teken aan de wand als er binnenkort verkiezingen zijn voor de Tweede Kamer en er geen enkele politieke partij praat over vrouwenrechten. Behalve dan in de context van een zeer beperkte groep moslimmannen met achterhaalde ideeën. Dezelfde trouwens die leven bij een zeer beperkte groep christenmannen met achterhaalde ideeën.
Heel veel van onze 'gewone mannen' hebben gewoon ook dit soort ideeën, maar ze verpakken het anders. Dat in onze westelijke cultuur en in ons dagelijks leven vrouwen nog altijd niet gewoon gelijkwaardig zijn, dat willen we niet zien.

Natuurlijk ga ik naar de normale netwerkbijeenkomst van Alphense Vrouwen Netwerk Rijnstreek die deze maand op 8 maart gehouden wordt. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden, want er wordt gesproken over ondernemers, vrouwen en politiek. Met zo'n onderwerp zit je bij mij altijd goed. Ook als het geen Vrouwendag is.

Fotograaf: Josh Walet