Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Eenmansfracties

14 juli 2017 - 20:42  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Eenmansfracties

Alphen aan den Rijn - Om je werk goed te doen heb je vaardigheden nodig die bij dat werk passen. Een timmerman heeft een timmermansoog en een journalist een scherpe pen. In de politiek heb je een goed onderbouwde mening. Met die meningen loopt het in de Alphense raad wel los, maar de onderbouwing rammelt nogal eens aan alle kanten. Zo zijn er raadsleden die hun stukken niet lezen en nul komma nul dossierkennis hebben. Meestal houden die raadsleden stijf hun lippen op elkaar in het openbaar. Maar sommigen is ook dat niet gegeven. Speciaal niet als ze in hun eentje in een fractie zitten. Dan wordt er soms flagrante onzin uitgeslagen.

Die eenmansfracties hebben nog meer nadelen. Je kunt bijvoorbeeld niet overal tegelijk zijn. Dus je mist regelmatig een bijeenkomst. De een gaat daar eleganter mee om dan de ander.
Ank de Groot van RGL heeft een team achter zich staan en is daarom goed geïnformeerd. Niet dat ik het altijd eens ben met haar standpunten, maar ze zijn in ieder geval met duidelijke argumenten onderbouwd.
Pauline Heijkoop van GHD heeft de handdoek al een tijdje geleden in de ring gegooid. Ze is er regelmatig niet en als ze er wel is, is het om 10.00 uur bedtijd. Net als het leuk begint te worden in zo'n raadsvergadering.
Wil Verschuur van Beter Alphen wordt niet gehinderd door enige gêne. Zij vindt wat ze vindt en ze vindt dat ze daar recht op heeft. Prima. Jammer dat de logica niet altijd even goed is te volgen.

En nu is daar Peter Bontekoe. Voormalig raadslid van het CDA. Na de zomervakantie gaat ie in z'n eentje verder. Bontekoe krijgt links en rechts de verwijten om zijn oren dat hij aan 'zetelroof' doet. Niet van het CDA trouwens. Wat de fractie hier intern ook van vindt, het officiële standpunt is 'wij danken Bontekoe voor de inzet van de afgelopen jaren'.

Wettelijk gezien wordt een raadslid als persoon gekozen en beëdigd. Dus heeft Bontekoe, net als bijvoorbeeld Heijkoop en De Groot indertijd, het volste recht om zijn zetel te behouden. Wat mij betreft heeft hij het voordeel van de twijfel. Ik ben alleen reuze benieuwd of hij in z'n eentje de verkiezingen in gaat of dat hij zich toch aansluit bij een (lokale?) partij.

 

Fotograaf: Eveline Verhoeve