Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Maximabrug

9 februari 2012 - 17:26  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Maximabrug

Alphen aan den Rijn -

'Op de achterste benen' staan de bewoners rond de Gnephoek, volgens Alphen.CC, nu beide gemeenten het eens zijn over het definitieve traject voor de Maximabrug. Hierbij blijft de Landlustweg wel behouden, maar loopt er wel een lelijke lus door de weilanden. Maar ja, wát je ook doet, er zijn altijd medeburgers teleurgesteld. Natuurlijk is het niet leuk je zicht op ongerepte weilanden kwijt te raken, maar hoeveel Alphenaren hébben dat eigenlijk. Ik in ieder geval niet. Vanuit mijn kamer kijk ik, enigszins door struiken aan het zicht onttrokken, tegen de gevel van mijn achterburen aan, en vanuit de keuken rijst een heel hoog flatgebouw op. Nee, dan die mazzelaars in de polder, al krijgen ze nu een brug én een weg voor hun neus, hun uitzicht blijft enorm veel beter dan het mijne, en dat van de meeste Alphenaren en Koudekerkers. Maar ze zullen dat nooit zo willen zien, natuurlijk, vandaar die 'achterste benen'. Tja, beste Tsjeard, het is niet goed of het deugt niet.

Ik heb niet voor niets Alphen.CC geciteerd, want deze krant zet er een mooie tekening bij en die zegt veel meer dan woorden kunnen zeggen. Want hoeveel Alphenaren kennen nou precies de omgeving van die Gnephoek, of de Landlustweg? U weet dat ik jaren heb gepleit voor een simpele brug, om de Koudekerker ondernemingen snel en veilig aan te sluiten op de N11 en daarmee aan het landelijke wegennet. Het mocht niet zo zijn, omdat Alphen aan den Rijn woeste plannen heeft voor een 'Grote Bypass', al is die net 'westelijke rondweg' gedoopt. Enfin, de naam doet er niet toe, want die weg komt er toch nooit. De provincie is wel goed, maar niet gek. Alphen mag die weg bouwen, als ze ooit zien de benodigde 250 miljoen (!) Euro bij elkaar te schrapen. Dat gaat dus nooit lukken, want hoe groter onze gemeente ook wordt, steeds minder nieuwe medeburgers baat hebben bij die weg, terwijl ze hem wél zouden moeten betalen! Maar hoe het ook zij, deze tekening geeft duidelijk aan dat deze 'Maximabrug' letterlijk een brug naar Nergenshuizen is, zoals ik al zo vaak stelde. En die grap moet wél 45 miljoen Euro kosten. Eens turven, later, hoeveel dat per auto is!

Wat ook duidelijk is dat ons bedrijfsleven, dat zich zó hard maakte voor die brug, het huidige plan helemaal niet meer ziet zitten. Nog geen één miljoen hebben de ondernemers, verenigd in de grootste bedrijvenclub van ons land, VOA, ervoor over. Natuurlijk is het altijd leuk om rechttoe, rechtaan, naar het Noorden te kunnen rijden, maar het geloof in die vierbaans verbinding met de A4 bij Leimuiden lijkt tot een minimum gedaald. Jarenlang hebben ze zich mét de wethouder hard gemaakt voor die vierbaans Maximabrug, maar nu die blijkt uit te komen op het bestaande karrenpad tussen Koudekerk en Alphen aan den Rijn, laten ze wethouder Hoekstra keihard vallen. Misschien hebben ze toch mijn blogs gelezen, waarbij ik uitlegde dat die Alphense ondernemingen allang een vierbaansweg hébben naar die A4 toe. En dat hun vrachtwagens prima via de N11 (want daar heb ik het over) en de A4 naar het Noorden kunnen rijden, nu de verbreding van die weg bij Leiderdorp met betere aansluitingen bijna een feit is. Zonder peperdure bruggen over de Rijn en de Heijmanswetering en zonder een astronomisch dure, 1 kilometer lange, tunnel bij Leimuiden. Want "Gratis koekjes bestaan niet!" dat wist mijn grootmoeder ook al. En al dat geld voor een winst van hoogstens 10 kilometer, hoe kom je erop!

Een tweede constatering moet zijn dat zelfs een niet al te hoge brug, zoals die Maximabrug, een enorm lang talud nodig heeft om 4,5 meter te overbruggen. Aan beide kanten! Nou ligt die ruimte er wel aan de kant van de Hoorn, en is er ruimte zat in de Gnephoekpolder, al zal die slinger wel nooit een schoonheidsprijs winnen.
Maar de mensen die zich nu weer hard maken voor een tunnel bij de Julianabrug moeten deze tekening toch eens overzetten op die plaats. Die tunnel wordt namelijk nog veel 'hoger' dan die Maximabrug. Reken maar na. Het ding moet toch minimaal drie meter onder het WATERoppervlak liggen, wil die Rijn bevaarbaar blijven voor grote schepen. De tunnelbuis zelf moet minstens drie meter hoog worden, anders kan er geen vrachtwagen doorheen. Tel daar de oeverhoogte én de betonconstructie bij dan kom je gemakkelijk aan een diepte van 8 meter die elke passeerder van die tunnel moet overbruggen, wil deze weer op het maaiveld, en de aansluitende wegen, terecht komen. Dát betekent dat die tunnel minimaal direct op de Oranje Nassausingel aansluit, en aan de andere kant ergens bij de Baronie weer boven komt (want de Prins Bernhardlaan moet er ook nog overheen, natuurlijk). Maar ook een brug van 'maar' 6,5 meter zou al grote problemen geven. En er zullen wel weer een paar gezichtsbepalende panden gesloopt moeten worden.
Dat moeten we allemaal niet willen, natuurlijk!
Nee, leg daar maar gewoon een nieuwe brug neer, gewoon een vervanging van de huidige brug! Dat is op allerlei manieren nog te overzien, het is en blijft beslist de simpelste en betaalbaarste oplossing. Tja, dan moeten we weer af te toe wachten, het ís niet anders.

Fotograaf: Josh Walet