Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA WC-eend

5 oktober 2018 - 19:58  •  Eveline Verhoeve  •  reacties

MINERVA WC-eend

Alphen aan den Rijn - Om die kleine bijdrage te krijgen, moet je wel aan heel veel eisen voldoen. Om te beginnen moet je ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel. Je gaat vet bijdragen aan maatschappelijke effecten. Dat blijkt dan uit de begroting die je ook moet inleveren. Je organisatie is gevestigd in de gemeente. Uiteraard, en dit is de enige logische voorwaarde, is het optreden ergens in Alphen aan den Rijn.

Als je onverwacht meer inkomsten hebt dan begroot, betaal je die subsidie terug. Als je niet binnen tien weken na afloop met een financieel verslag komt, betaal je die subsidie terug. Als het potje met geld op is, krijg je niks. In het potje zit 7.500 euro.

Nou vraag ik me af: wat voor soort muzikaal optreden is gebaat met 500 euro subsidie, die je ook zomaar weer kwijt kunt raken en waarvoor je ruimschoots 500 euro kosten moet maken om aan de voorwaarden te voldoen?
Want: Kamer van Koophandel kost geld, organisatie kost geld, locatie kost geld, vergunning kost geld, een financieel verslag kost geld – ik denk zomaar dat de achterkant van een bierviltje niet goed genoeg is – en een breed publiek interesseren kost ook geld. En, niet onbelangrijk, de uitvoerende artiesten kosten zeker meer dan 500 euro.

Een ander dingetje is wel dat ergens in de voorwaarden staat dat zonder die kleine bijdrage je activiteit niet doorgaat. Dus je vraagt drie weken van te voren aan, je krijgt binnen zes weken een reactie, maar je activiteit gaat niet door zonder die bijdrage. Wie gaat dan die 500 euro voorschieten?

Als je als commerciële organisatie op 500 euro zit te wachten, is er iets mis met je bedrijf. Als je als amateurs op die 500 euro zit te wachten, voldoe je gegarandeerd niet aan de voorwaarden. Als je niet succesvol bent, heb je niets aan 500 euro. Als je wel succesvol bent, moet je die 500 euro terugbetalen.

Ergo: de subsidie voor een muzikaal optreden is een wassen neus. Een kleine PR-stunt voor de afdeling cultuur van de gemeente Alphen aan den Rijn. Zij van WC-eend snappen er daar in het gemeentehuis echt geen hout van.

Fotograaf: Michou Salt 'n Pepper