Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Het Kasteel bijna geschiedenis?

20 juni 2012 - 16:15  •  Erik Boerefijn  •  reacties

Het Kasteel bijna geschiedenis?

Alphen aan den Rijn -

Poppodium Het Kasteel is zwaar uit de gratie geraakt bij Hélène Oppatja. Al jaren kan Het Kasteel geen goedgekeurde accountantsverklaring overleggen en ondanks een verklaring van een accountant dat dit gewoonweg niet mogelijk is gezien het recente en rumoerige verleden van het poppodium, is de maat nu vol. Nu ineens, na een forse verbouwing, nu de tent net weer begint te lopen en terwijl er al jaren achtereen geen goedgekeurde accountantsverklaring kan worden overlegd, is het klaar met de subsidies. Volgens directeur Edwin Bruins betekent dit dat Het Kasteel vanaf 2013 definitief haar deuren zal moeten sluiten. Gewoon, omdat mevrouw Oppatja weet wat goed is voor de mensen en niet langer over haar hart strijkt door een fractie van het geld dat zij namens diezelfde mensen moet besteden, aan het poppodium te schenken. 

Maar wacht eens even… Was het niet mede mevrouw Oppatja die – nog veel liever dan wereldvrede – een heus cultuurhuis wilde bouwen? En kwam uit die richting ook niet het idee om het Parktheater in datzelfde cultuurhuis onder te brengen? Het lijkt erop dat Hélène Leeuwenhart van het cultuurhuis haar persoonlijke kruistocht heeft gemaakt. Het komt nu goed uit dat die gewraakte verklaring uitblijft. Het zou om ongeveer een ton aan subsidie gaan. In totaal dan, níet per jaar. Opvallend dat dit nu ineens veel geld is voor mevrouw Oppatja en onze gemeente, terwijl het zogeheten cultuurhuis aanvankelijk een miljoentje of 25 zou gaan kosten. 

Misschien heeft ze wel gelijk, Hélène. Feitelijk gezien, qua termijnen en de tegenprestaties die je van een subsidieontvangende partij mag verwachten, enzo. Mensen die geschiedenis hebben gestudeerd, worden ook geacht zich bij feiten te houden. Wellicht klopt het ook wel allemaal niet helemaal, die hele boekhouding van Het Kasteel. Toch heb ik m’n twijfels, vooral bij het moment. Het komt allemaal wel héél erg goed uit nu. Net op het moment dat ook andere gelegenheden zullen moeten vechten om niet opgeslokt te worden door de megalomane cultuurhuisplannen die
- ondanks forse bezuinigingen - doorgang lijken te gaan vinden. Überhaupt denken dat zoiets als ‘cultuur’ zich laat sturen, is natuurlijk al onzinnig. Dat zou een afgestudeerd geschiedkundige toch moeten weten. 

Die politici ook… Ze weten me iedere keer weer te verbazen. Ze willen zo graag besturen en zoveel mogelijk beslissingen nemen die van toepassing zijn op zoveel mogelijk mensen, dat ze op de koffie moeten bij het plebs om erachter te komen wat er leeft. Het moment waarop deze subsidieweigering komt, is net iets te toevallig. Maar wellicht had ik ook geschiedenis moeten gaan studeren. Dan had ik het misschien wél begrepen…

Fotograaf: Josh Walet
Helene Oppatja.'
Helene Oppatja

Hélène Oppatja is getrouwd en heeft drie kinderen. Vanaf 2006 was Oppatja lid van de Alphense gemeenteraad en sinds 2010 wethouder voor Werk en Bijstand, Programma werk, Volkshuisvesting, Maatschappelijke deelname, Volksgezondheid, Cultuur en Dierenwelzijn. 

Het Kasteel.'
Het Kasteel

Al jaren het pop- en cultuurpodium van Alphen aan den Rijn.