Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Nieuwe aanpak Lage Zijde

29 augustus 2013 - 12:18  •  reacties

Nieuwe aanpak Lage Zijde

Alphen aan den Rijn - De Lage Zijde in Alphen aan den Rijn wordt niet ontwikkeld op basis van de plannen die het afgelopen jaar zijn gemaakt. Het college van B&W besluit een andere weg in te slaan, mede op basis van de veranderende maatschappelijke behoefte. Het college heeft de zomerperiode gebruikt om het project nog eens goed tegen het licht te houden. “Het verhuurde aantal winkels was één van de voorwaarden op basis waarvan het project zou mogen starten. Aan die voorwaarde kan niet worden voldaan. De markt in commercieel vastgoed is erg terughoudend en er was onvoldoende belangstelling van winkelbedrijven. Daardoor wordt doorgaan met het project een groot financieel risico voor de gemeente. Die last willen we niet bij onze inwoners neerleggen.”, aldus wethouder Tseard Hoekstra, ”Daarnaast zien we een aantal ontwikkelingen in de detailhandel en samenleving, die een andere visie op de ontwikkeling van het Thorbeckeplein rechtvaardigen.”

Over zijn positie als wethouder is Lyczak resoluut: ”Daar gaat de gemeenteraad over. In de eerstvolgende raadsvergadering wordt het project besproken. Ik loop daar niet van weg voordat ik mij aan de raad heb verantwoord.”

Het project Lage Zijde kent een lange geschiedenis. De eerste plannen dateren al uit de jaren negentig. Eind 2010 nam de gemeente afscheid van projectontwikkelaar MAB, waarna het project opnieuw op de tekentafel belandde. Corio stapte in het project, maar nam afscheid toen het concern zich ging toeleggen op zeer grote winkelcentra. Daarna is de gemeente op zoek gegaan naar nieuwe marktpartijen en nam ontwikkelingsmaatschappij VORM het stokje over.

De oorspronkelijke doelstelling van het project blijft wat de VVD betreft nog steeds staan: een sterk winkelhart. “De veranderingen in de detailhandel zijn het afgelopen jaar razendsnel gegaan. Dat zorgt er voor dat de manier van kijken naar zo’n centrumontwikkeling anders is geworden. Daarom zijn wij voorstander van een pas op de plaats. Eerst met experts en betrokkenen kijken naar wat dat betekent voor Alphen, dan een keuze maken voor het Thorbeckeplein.”, zegt Hoekstra.

VVD-fractievoorzitter Lyda de Jong vind het jammer dat de Lage Zijde nu nog niet grootschalig wordt opgeknapt, maar begrijpt de keuzes van het college: “Stan Lyczak heeft, vanaf het moment dat hij twee jaar geleden het dossier van zijn voorganger Groen in ’t Wout overnam, er alles aan gedaan om het project vlot te trekken. Helaas maken de veranderende economische en sociale omstandigheden het project steeds riskanter.”

De belangrijkste vraag die overblijft is wat er nu met het plangebied gaat gebeuren. Hoekstra heeft daar zo zijn ideeën over: ”Het verpauperde Thorbeckeplein trekt de omgeving mee omlaag. Daarom willen we de oude panden in elk geval zo snel mogelijk slopen. Daarna gaan we met ondernemers aan het werk om van het Thorbeckeplein een leefbaar plein te maken, met parkeergelegenheid, openbaar groen en bijvoorbeeld een leuk terras.” 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: lage zijde, vvd
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD