Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Een lage Maximabrug is géén brug

9 november 2013 - 15:59  •  Ferdinand Ketel  •  reacties

Een lage Maximabrug is géén brug

Alphen aan den Rijn - Op 13 november a.s. kunnen alle stemgerechtigde inwoners van Alphen aan den Rijn, Rijnwoude en Boskoop hun stem uitbrengen voor de verkiezingen van leden in de gemeenteraad. Als projectwethouder Máximabrug van Rijnwoude wil ik langs deze weg uw aandacht vragen voor het volgende:

Oude Rijn Zone

Om aan de Oude Rijn Zone (ORZ) tussen Leiden en Bodegraven een nieuwe impuls te geven, de verrommeling te bestrijden en van het gebied weer een aantrekkelijk werk-, woon- en verblijfsgebied te maken, werd rond 2005 een verbond gesloten tussen de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Zoeterwoude, Leiderdorp, Rijnwoude, Alphen aan den Rijn en Bodegraven. Al deze partijen en het rijk zeiden financiële middelen toe om de plannen te realiseren. De toenmalige minister Jacqueline Cramer (VROM) overhandigde de regio ORZ een cheque van 30 miljoen euro, waarvan bijna 16 miljoen euro is bestemd voor de Máximabrug. Eén van de speerpunten van het ORZ-plan was de bouw van een nieuwe oeververbinding over de Oude Rijn om vooral het zware vrachtverkeer buiten de bebouwde kommen van Koudekerk en Alphen naar de N11 te leiden. De provincie Zuid-Holland zei een bijdrage van 10 miljoen euro in de kosten van de brug toe.

Locatie

Mede vanwege de vaarwegeisen van de provincie Zuid-Holland hebben de gemeenteraden van Rijnwoude en Alphen aan den Rijn gekozen voor een hoge (5,50 meter) brug op een noordlocatie in de Gnephoek nabij de gemeentegrens Koudekerk/Alphen en een zuidlocatie in de Hoorn van Alphen ter hoogte van Langeroode. Alle andere onderzochte varianten waren zowel aan de noord- en zuidoever veel moeilijker in te passen bij de vereiste hoogte van 5,50 meter of – ten westen van Spanbeton – 4,50 m. Bij deze hoogten moeten de oeverwegen altijd ongelijkvloers worden gekruist, moeten bedrijfsgebouwen en woningen langs beide oevers worden gesloopt en is aansluiting op de N11 problematisch mede vanwege de nabijheid van de spoorlijn. Pleidooien voor een lage brug, die de laatste weken weer de kop opsteken, zijn dan ook welhaast per definitie niet realiseerbaar en leiden er uiteindelijk toe dat er geen brug zal worden gebouwd en miljoenen euro’s aan voorbereidingskosten in het water kunnen worden gegooid en de planvorming van voren af aan weer kan beginnen. Nog erger is dat cruciale ORZ-plannen, zoals de herstructurering en uitbreiding van het bedrijventerrein Hoogewaard en de bouw van Rijnpark definitief moeten worden afgeblazen en de kernen van Koudekerk en Alphen blijvend belast worden met zwaar vracht- en sluipverkeer met alle onveiligheid en milieuhinder van dien.

Rondweg?

Een ander argument tegen een hoge brug op de voorgenomen locatie is de stelling, dat deze de aanleg van een noordwestelijke rondweg in Alphen tussen de N207 en de N11 mogelijk maakt. Dat is inderdaad het geval, maar de goedgekeurde bestemmingsplannen voorzien daar niet in. Afgezien daarvan is er voorlopig helemaal geen geld bij provincie – als die al zou willen instemmen met de rondweg – en gemeente om dit duur stukje asfalt te bekostigen. Een brug bouw je echter niet voor tien jaar (de looptijd van een bestemmingsplan), maar voor tenminste 80 of 100 jaar (de Koudekerkse brug is inmiddels de 83-jarige leeftijd gepasseerd). Niet kan worden uitgesloten dat wat nu niet mogelijk is in de toekomst wel haalbaar wordt. Voor de bewoners langs de Eisenhowerlaan en Prins Bernhardlaan in Alphen, die dag in dag uit in een kankerverwerkend fijnstofmilieu moeten leven, zou de rondweg een zegen zijn. Zonder Máximabrug komt er zeker nooit een rondweg.

Ik doe een beroep op de inwoners van Rijnwoude (en natuurlijk ook op die in Alphen) om bij het uitbrengen van hun stem op 13 november het belang van het in 2016 kunnen rijden over de nieuwe Máximabrug mee te nemen. Laat 40 jaar inspanning om van ons dorp een leefbare gemeenschap te maken niet tevergeefs zijn geweest.

 

 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: vvd, ferdinand ketel, verkiezingen
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD