Politiek - SP

« Vorige - Volgende »

Locatie station Hazerswoude-Koudekerk behoort geen uitgemaakte zaak te zijn

28 november 2014 - 21:39  •  Bert Lekx  •  reacties

Locatie station Hazerswoude-Koudekerk behoort geen uitgemaakte zaak te zijn

Alphen aan den Rijn -

Gevonden wordt dat de locatie Westvaartpark als "in the middle of nowhere" wordt beschouwd. Een station moet qua ligging aantrekkelijk zijn om het gebruik ervan te kunnen stimuleren. Daarnaast blijft zoals is afgesproken na het stranden van het RijnGouwelijn project, het busvervoer in stand, of wordt zelfs verbeterd.

De locatie waar zich nu de overweg in de Gemeneweg bevindt krijgt evenmin de handen op elkaar. Een aantal vanuit de bevolking aangedragen locaties zijn echter niet realiseerbaar, omdat de smalle straten van Hazerswoude Rijndijk een afdoende bereikbaarheid van een station op die locaties verhinderen.

Een omlegging van de Gemeneweg wordt van de hand gewezen. Het is een illusie dat het verkeer wat gebruik maakt van de Gemeneweg, tussen de N11 en de Rijndijk, drastisch af gaat nemen na de ingebruikneming van de Maximabrug. Wel zal minder vrachtverkeer van deze route gebruik gaan maken. De Gemeneweg blijft dan als route dienen ten behoeve van verkeer richting Koudekerk en Hazerswoude Rijndijk, en elders in de regio.

Het verleggen van de Gemeneweg kan in gaan houden dat automobilisten vanaf de richting Leiden/A4 gaan kiezen voor de op- en afrit van de N11 bij de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude om de Rijndijk te bereiken, en die bij de Leidsche Schouw in Alphen vanaf de andere richting. Hiervoor wordt de Rijndijk, en het buurtschap Groenendijk, mogelijk aanmerkelijk zwaarder belast.

Het station moet bereikbaar zijn voor het aansluitende openbaar vervoer, autoverkeer, en andere vormen van vervoer. Dit kan ook gerealiseerd worden door het station oostelijk, in de nabijheid van de Gemeneweg te realiseren. Het voorkomt forse en kostbare verkeerstechnische ingrepen.

Het "downgraden" van het betreffende gedeelte van de Gemeneweg is wel een optie. Een station waarvan perrons alleen beschikbaar zijn via een trap en een lift geniet niet de voorkeur. Het ontwerp van het station moet niet al te nadrukkelijk de omgeving beheersen. De ontwerpen die nu beschikbaar zijn doen dat wel.

Het station wordt vernoemd naar het in 1934 gesloten station Hazerswoude-Koudekerk. Meer dan een historische knipoog is de naamgeving niet. Koudekerk behoudt de busverbinding Alphen station - Leiden station Centraal, en blijven deze stations dienen om over te stappen op het spoornet.

De bevolking van Hazerswoude Rijndijk behoort te worden betrokken bij de besluitvorming. Met name de wijk die direct grenst aan de beoogde locatie van het station, en de Gemeneweg, wordt geconfronteerd met een ingrijpende wijziging van de woonomgeving.

Op donderdag 11 december 2014 om 20.00 vindt een een rondetafelgesprek oriënterend plaats, in Rijnwoude destijds een commissievergadering genoemd, op het Stadskantoor in Alphen aan den Rijn. Vanaf 19.30 kunt u de informatiepanelen bekijken. U wordt tijdens de vergadering in de gelegenheid gesteld om in te spreken. Aanmelden hiervoor kan bij de Griffie via tel.nr.: 0172-465352.

Fotograaf: Josh Walet
SP.'
SP

Politieke partij