Politiek

« Vorige - Volgende »

Weinig Alphense locaties geschikt als zonneweide

7 december 2018 - 13:09  •  reacties

Weinig Alphense locaties geschikt als zonneweide

Alphen aan den Rijn - Op de shortlist van geschikte locaties staan: een deel van de geluidswal langs de N11 bij Alphen-Stad, een terrein van/naast bedrijventerrein Steekterpoort in Alphen-Stad en een aantal percelen weidegebied nu in gebruik zijn als grasland bij Hazerswoude Dorp. Andere locaties zijn afgevallen, omdat hier een andere functie op rust. Dit zijn sportvelden en volkstuinen of deze locaties zijn aangemerkt als potentiële uitbreidingslocatie voor woningbouw.

Nu is het niet zo dat een stuk grond zomaar gebruikt kan en mag worden als locatie voor grote zonneweides. De grond moet er geschikt voor zijn en bijvoorbeeld omwonenden moeten het er mee eens zijn. Voor locaties in het buitengebied geldt dat de provincie Zuid-Holland toestemming moet geven. Dat is voor locaties in het Groene Hart lastig. Maar, hier wordt aan gewerkt binnen Holland-Rijnland. Deze lobby lijkt echter pas na de Statenverkiezing vrucht te kunnen dragen.

Tijdelijk gebruik als zonneweide kent te veel problemen om dit uit te voeren. Door het subsidiestelsel moet een locatie minimaal 15 jaar in gebruik worden genomen. Die periode is meestal langer dan een terrein braak zal liggen. De beste kansen voor grotere locaties lijken te liggen door dubbel gebruik met daken van grote bedrijfspanden en sportlocaties naar voorbeeld van het pand van Rijnvicus en Golfclub Zegersloot.

Fotograaf: Pexels