Politiek - ChristenUnie

« Vorige - Volgende »

Bijdrage CU beleidskader Programma Rijnstreek werkt

20 februari 2013 - 01:38  •  Matthijs Kortleven  •  reacties

Bijdrage CU beleidskader Programma Rijnstreek werkt

Alphen aan den Rijn -

Alle inwoners van de Rijnstreekgemeenten hebben een fatsoenlijk bestaansniveau en zijn financieel zelfredzaam doordat zij werken naar vermogen, bij voorkeur in een regulier betaalde baan. 

 

Groot compliment voor de schrijvers van het stuk, die met steeds wisselende Haagse wetgevende kaders moesten bouwen aan een samenhangend geheel.

 

Een aantal dingen valt de ChristenUnie op. Ik noem er hier drie.

 

De gemeente gaat investeren in mensen die kansrijk zijn, met een kleine afstand tot de arbeidsmarkt, zodat succes bijna verzekerd is.

Minder investeringen zijn beschikbaar voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Gedwongen door de crisis worden hier nu keuzes in gemaakt. Financieel zeer begrijpelijk, maar wij hebben ook een kritische noot.  Als samenleving moeten we niet vergeten dat een leven niet alleen om economische waarde draait. Social return on investment lijkt hier kansen te kunnen bieden, maar daar zitten grenzen aan.

 

Om iedereen naar vermogen aan het werk te hebben, zijn voldoende werkervaringsplekken en reguliere banen nodig. En dat in een tijd dat de werkloosheid juist oploopt. Om bedrijven hiertoe te verleiden, is het besef ontstaan dat juist werkgevers centraal gesteld moeten worden. De vacature en de daarbij behorende wensen van de werkgever staan voorop staan en niet andersom.

Dus bij ons in de Rijnstreek geen kansloze bustour langs kwekers en distributiecentra, maar maatwerk in plaatsing. Een respectvolle benadering, die door de CU onderstreept wordt.

 

Ten derde aandacht voor de stap die heel veel ellende kan voor komen: het intensiveren van de relatie tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Dat moet plaatselijk geregeld worden, nu de rijksoverheid door desastreuze bezuinigingen op de kenniscentra beroepsonderwijs en bedrijfsleven het er bij laat zitten.

Echter, wanneer wij in de regio deze handschoen niet oppakken, zien we onszelf geconfronteerd met groeiende jeugdwerkloosheid, omdat de kennis en vaardigheden van schoolverlaters niet aansluiten bij de vragen op de arbeidsmarkt. Een verloren cohort op de arbeidsmarkt dreigt. Vervanging is er altijd wel in Europees verband, maar de kosten blijven dan heel lang op de gemeentelijjke begroting drukken.

 

Ten slotte is er de Strategie.

Om de beoogde maatschappelijke effecten te realiseren is gekozen voor een thematische aanpak, waarbij tastbare resultaten SMART worden geformuleerd. Deze SMART doelstellingen vormen daarmee de brug tussen visie, missie en strategie en het praktische doen, de uitvoering.

Zo praktisch kom je het weinig tegen in een beleidskader.

 

Voor ons al Raad betekent dat prima uitgangspunten om het beleid te controleren en te evalueren. Onze fractie kijkt nu al uit naar de resultaten, wij verwachten er veel van!

Fotograaf: Josh Walet
Matthijs Kortleven.'
Matthijs Kortleven

Matthijs Kortleven, Getrouwd, 3 kinderen. Werkzaam als Trainer, coach, mediator en op deze site vooral vanuit zijn als als raadlid voor de ChristenUnie in Alphen aan den Rijn.

ChristenUnie.'
ChristenUnie

Politieke partij