Politiek - VVD

« Vorige - Volgende »

Gemeente krijgt er 3 zorgtaken bij

17 juni 2013 - 01:24  •  Lyda de Jong  •  reacties

Gemeente krijgt er 3 zorgtaken bij

Alphen aan den Rijn - Vanaf 2015 krijgt de nieuwe gemeente er drie stevige taken bij. De uitvoering van de sociale wetten AWBZ, WMO en de jeugdzorg worden door de landelijke overheid overgedragen aan onze gemeente. Deze decentralisaties vragen om een goede voorbereiding, omdat we ervoor moeten zorgen dat niemand tussen de wal en het schip valt. Tegelijkertijd moet de gemeente dertig procent bezuinigen op de kosten van deze zorg. Alles bij elkaar een grote uitdaging.  

Bij zorgboerderij,de Hoop, zagen De Jong en Van Noort hoe dementerende ouderen hun dag invullen met het werk op de boerderij. Nelleke Kelder:” Rond half 10 verwelkomen we de ouderen met een kop koffie en een praatje. In de ochtend voeren wij met de ouderen de dieren. Na de lunch is er de mogelijkheid om even uit te rusten en in de middag doen we een klusje of maken we een wandeling.”

Een belangrijke vraag die de VVD-politici voor de zorgverleners heeft is hoe zij denken met minder geld dezelfde dienstverlening te kunnen bieden. Marijke van Noort vind t het een complex vraagstuk: ” De decentralisaties bieden heel veel kansen, merken we in het werkveld. Er worden contacten gelegd en creatieve oplossingen bedacht over hoe de zorg met beperktere middelen zelfs in het voordeel kan werken van de zorgvrager. Zeer inspirerend. Maar de uitdaging is stevig, want goede bedoelingen moeten ook goede oplossingen worden.”

Een goed voorbeeld van een instelling die een goed beeld bij die veranderende toekomst heeft is jeugdzorg en onderwijsinstelling De Horizon. Op hun locatie Rijnhove geeft ze jeugdzorg, verzorgt ze onderwijs aan kinderen en heeft een open en gesloten afdeling. Na een inspirerende voordracht van Hans Du Prie ( voorzitter van de raad van bestuur) volgde een rondleiding over het terrein en spraken de volksvertegenwoordigers met verschillende jongeren die daar opgenomen waren. Van Noort: ”Wat me opvalt is de openheid waarmee we werden begroet. We mochten alles vragen en kregen zeer verhelderende antwoorden.”

Dat was anders dan tijdens het bezoek dat Van Noort later aan De Vaart bracht: “De Vaart is een streng gesloten locatie, waar we helaas geen gelegenheid hadden om met de kinderen te praten, omdat ze druk waren met school.”

Dat jeugdzorg veel verschillende aspecten kent zagen Lyda de Jong en Marijke van Noort bij ‘Kom Erbij’. Kom Erbij verzorgt Vroeg Voortijdige Educatie voor kinderen van vier tot zes jaar van allochtone en autochtone afkomst met een taal- en ontwikkelingsachterstand. De Jong: ”Hier worden zeer goede resultaten bereikt, zodat de kinderen volwaardig kunnen instromen naar het onderwijs. Het is een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen gemeente en uitvoeringsorganisatie.” Kom Erbij is er trots op dat ze geen statisch aanbod doet, maar dat de activiteiten sluiten aan bij signalen en vragen vanuit ouders, instellingen, de gemeente en andere ontwikkelingen in de maatschappij.

Met een hoofd vol praktijkkennis en een tas vol ervaringen bereiden Lyda en Marijke zich voor op de komende raadsdebatten over de decentralisaties. Ze zullen zeker nog regelmatig terugkeren naar de praktijk. De zorginstellingen in de nieuwe gemeente zullen de komende periode nog veel van hen zien.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: vvd, overheidstaken, lyda de jong
VVD.'
VVD

Politieke partij

Verwante nieuwsberichten

Meer van VVD