Nieuws

« Vorige - Volgende »

Wooncorporaties niet eens met plan minister Ollongren

28 maart 2019 - 10:54  •  reacties

Wooncorporaties niet eens met plan minister Ollongren

Alphen aan den Rijn - Goed nieuws. Maar slecht nieuws voor de eenpersoonshuishoudens. Want de minister wil dat de totale groep mensen die is aangewezen op een corporatiewoning nagenoeg gelijk blijft. Dus moet de sociale inkomensgrens voor alleenstaanden omlaag. De Groene Hart Corporaties Mozaïek Wonen, QuaWonen, Woonpartners Midden-Holland en Woonforte vinden dit maatschappelijk niet aanvaardbaar.

Ook voor eenpersoonshuishoudens is de vrije sector te duur
Rob van den Broeke, directeur-bestuurder van QuaWonen namens de vier corporaties: "In het voorstel van de minister moeten alleenstaanden met een inkomen vanaf € 30.000 een woning vinden in de marktsector. Dat zal knap lastig worden. Er zijn weinig markthuurwoningen in deze regio. Verder is het in de markt gebruikelijk om inkomenseisen te stellen van minimaal 4 tot 5 keer het bruto maandinkomen. Dat betekent dat een alleenstaande voor een woning van € 750 al gauw minstens € 3.000 per maand moet verdienen. Met een jaarinkomen van € 30.000 (€ 2.500 per maand) zullen de mogelijkheden beperkt zijn."

Schaarste huurwoningen neemt alleen maar toe
Van den Broeke voorspelt dat een gevolg van de maatregel is dat de doorstroming van de woningmarkt vastloopt. "Alleenstaanden kunnen niet verhuizen en blijven zitten waar ze wonen. Erger is nog dat alleenstaande starters op de woningmarkt nergens heen kunnen. Ze mogen niet meer sociaal huren en markthuur is er niet of is niet betaalbaar. Namens de Groene Hart Corporaties pleit ik ervoor om de verruiming van de toelating tot huursector voor gezinnen niet ten koste te laten gaan van alleenstaanden. Het is maatschappelijk niet aanvaardbaar dat zij de dupe worden."

Fotograaf: Alphens.nl
Tags: woonforte