Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Slaap zacht, meneer de wethouder

6 november 2012 - 14:00  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Slaap zacht, meneer de wethouder

Alphen aan den Rijn -

Vijfentwintig jaar lang stortte onze gemeente vuil in de Coupépolder, daar waar nu Golfbaan Zeegersloot ligt. Toen halverwege de tachtiger jaren geruchten gingen dat het hier niet alleen om gewoon huisvuil en groenafval ging, maar ook over vaten vol chemicaliën van de dodelijkste soort, ging een groep Alphense rechercheurs op onderzoek uit. Na twee weken haalden deze agenten 190 vaten vol chemische troep omhoog. Direct werd van hogerhand bevolen dat het onderzoek moest stoppen. Dit onderzoek is nooit meer heropend.

Inmiddels zijn we weer vijfentwintig jaar verder en wordt er beweerd dat in onze grond 200.000 vaten vol benzeen, kwik en ander kankerverwekkend spul liggen begraven. Zeker is dat er chemicaliën in de grond zitten. Echter, niemand kent de precieze hoeveelheden. Waarom? Omdat de verantwoordelijken niet willen dat dit naar buiten komt.

De toenmalige bazen van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn zijn verantwoordelijk voor de dump van het gif. Hun opvolgers zitten met hun erfenis. Waaronder wethouder Lyczak. Het saneren van de Coupépolder is duur. Aan de zijkanten is daarom een waterdichte kleilaag aangebracht. Volgens Lyczak is dat afdoende, omdat de ambtelijke regels hem dat vertellen. Maar zelfs een kind weet dat dit onzin is. Regenwater spoelt het gif weg, naar onderen. En waar belandt het dan? In het grondwater dat uiteindelijk ons drinkwater wordt? 

Er zijn tal van bizarre verhalen bekend. Op sommige plekken heeft de Coupépoldergrond een temperatuur van 73 graden Celsius. Er zijn fluorescerende vloeistoffen aan de oppervlakte verschenen en nog regelmatig stijgen er hete gassen op.

Veel Alphenaren, vooral omwonenden, zijn ongerust, bang om ernstig ziek te worden. Onze gemeente is ook bang, maar om een heel andere reden. Want als bewezen wordt wat veel mensen weten, vermoeden en vrezen, staat het zwart op wit dat wij op een chemische tijdbom leven. Onze gemeente zal dan een hausse aan schadeclaims voor de kiezen krijgen. Onze gemeente heeft zoals gezegd ooit laten onderzoeken hoeveel chemische troep er in de Coupépolder zit.  Toen de eerst vaten werden aangetroffen, werd het onderzoek abrupt stopgezet en ging er een grote deksel op de beerput. Lyczak weet dat. Lyczak weet ook dat het heropenen van dit onderzoek tot een schandaal van ongekende grootte gaat leiden. Dus doet Lyczak dat niet. Lyczak neemt de mogelijke kankergevallen voor lief, omdat deze zonder het afronden van dit onderzoek zéker niet aan het gif onder de golfbaan gelinkt kunnen worden.

Vorige week zat Lyczak in een uitzending van Zembla, waarin geschetst werd dat de omvang van ons gifschandaal vele malen groter is dan door Lyczak wordt erkend. Lyczak bagatelliseerde het gifschandaal met zwetende bovenlip en verschool zich achter ambtelijke normen en zogenaamde onwetendheid. Schaamteloos.

Lyczak steekt zijn kop in het zand. Niet teveel vertellen, niet teveel informatie prijsgeven, niet teveel onrust veroorzaken. Lyczak is op dit moment verantwoordelijk voor de grootste doofpotaffaire die Alphen aan den Rijn kent. Hij krijgt weliswaar kritiek, maar er is niemand die hem echt aanpakt. En dus denkt Lyczak: ‘Wie zegt dat het hogere aantal kankergevallen van omwonenden door het gif in de grond komt?’

Boudewijn de Groot schreef ooit een liedje. Over een ‘meneer de president’. Wat hij de president cynisch toebeet, bijt ik onze wethouder toe: slaap zacht!

Dennis Captein 

Fotograaf: Josh Walet
Stan Lyczak.'
Stan Lyczak