Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA 70.000 vaten gif

1 november 2012 - 15:24  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA 70.000 vaten gif

Alphen aan den Rijn -

Die vaten gif liggen er echt. Onder de golfbaan. Dat is bewezen. Al heel lang geleden. Twintig jaar om precies te zijn. De vaten zijn tussen 1977 en 1981 door de firma Kemp in de Alphense Coupépolder gestort. Ze kwamen uit heel Nederland. Jawel, Alphen is altijd al heel gastvrij geweest.

Daarnaast zijn bij illegale stortingen, vooral na sluitingstijd, tot 1984 ook door anderen vele verboden afvalresten gedumpt die ook een ernstig gevaar voor ons opleveren. En als je dan nagaat dat er pas sinds 1986 een Wet op Bodemverontreiniging bestaat. Stel je voor er mag van alles, niemand controleert en het dan toch nodig vinden om illegaal te storten...

Ergens in de loop der jaren is het besef doorgedrongen dat die vaten gif er liggen. Er liggen er zoveel dat het ongeveer 200 - tweehonderd - miljoen euro kost om ze weg te halen. Alle 70.000 vaten én de rest wat niet in vaten op die vuilstort is gedumpt.

Dus is de hele polder begin jaren negentig netjes gesaneerd. Een ondoordringbare wal rond de vuilstort en er bovenop een afdeklaagje tegen de verdamping en een grasmat voor de Alphense elite. Daar komen de notabelen een balletje slaan. Niet gehinderd door enige kennis van zaken.

Nu is het zo dat onder die vuilstort natuurlijk geen nette ondoordringbare vloer kan worden gelegd. Dat hoeft ook niet, zei men twintig jaar geleden. Er ligt een ondoordringbare klei- en veenlaag in de Coupépolder.

Dat is ook zo. Herstel, dat was ook zo. Totdat 'men' meer ruimte nodig had in die vuilstort. Er werd zoveel vrolijk gedumpt dat de vuilstort te snel vol raakte. Dus zijn er diepe kuilen gegraven. Echt diep, ja. Tot ver onder NAP. Dwars door de kleilaag heen.

En, het is geen regelmatige laag. Er waren altijd al (te) dunne plekken. Die ondoordringbare laag bestaat dus niet. Heeft ook nooit bestaan. Althans niet onder de hele vuilstort.

Lekker dan: onder ‘onze’ golfbaan ligt een gifbelt te wachten tot de vaten echt stuk zijn.  Ik denk dat ik maar geen golfbrevetje ga halen.

Fotograaf: Josh Walet